Persoonlijke verhalen

Is dit normaal? Een huidprobleem waar je niet van hoeft te schrikken

In Vriendin 23 bespraken wij medische klachten die iedereen weleens heeft ervaren. Wat is normaal? Wanneer moet je naar de dokter gaan? En wat kun je er nu eigenlijk zelf aan doen?

Huidtherapeut Dionne Linskens sprak in Vriendin 23 al over een moedervlek die jeukt. Wanneer je moedervlek jeukt is er niet meteen reden voor paniek. Houd het wel in de gaten, wanneer de vlek verandert van kleur, structuur of grootte is een bezoekje aan de huisarts een goed idee.

Naast moedervlekken kunnen we ook last hebben van (kersen)wratjes. Kersenwratjes (angiomen) zijn uitstulpingen van bloedvaatjes in de huid en vind je vooral op je romp. Linskens: “Zeker één op de drie cliënten in onze praktijk, oud én jong, heeft kersenwratjes.”

Wat is normaal?
Linskens: “Kersenwratten zijn niet kwaadaardig. Maar als je er veel hebt, kan het wel storend zijn. Als ze opengaan, bloeden ze heftig, maar daar hoef je niet van te schrikken.”

Wanneer moet je naar de dokter?
“Het is voor je gezondheid niet nodig om ze weg te laten halen”, aldus de huidtherapeut. “Maar als je je er onprettig bij voelt of ze bloeden steeds, kan het wel.”

Wat kun je er zelf aan doen?
Helaas is er niets aan te doen. Je kunt hooguit de rode kleur wegwerken met een camouflagestift.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram