Placeholder

Illusionist Victor Mids: ‘Het is zo mooi om mensen te verwonderen’

Victor Mids (30) maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij studeerde af als arts, maar gaf zichzelf één jaar om het tot tv-illusionist te schoppen. Dat lukte: met twee miljoen kijkers werd zijn programma Mindf*ck een hit. “Nu pas denk ik: misschien blijf ik dit wel mijn hele leven doen.”

Victor Mids (30) maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij studeerde af als arts, maar gaf zichzelf één jaar om het tot tv-illusionist te schoppen. Dat lukte: met twee miljoen kijkers werd zijn programma Mindf*ck een hit. “Nu pas denk ik: misschien blijf ik dit wel mijn hele leven doen.”

Monaco
“Ik ben altijd met nieuwe trucs bezig”, zegt Victor Mids in de suite van een chic Amsterdams hotel. Vorige week trad hij nog op in Monaco, vanochtend vertrok Chantal Janzen hier na de opnames van Chantal blijft slapen en het nieuwe seizoen van Het beste brein van Nederland komt eraan. Maar voor nieuwe trucs is altijd tijd. “Als ik om me heen kijk, zie ik bijvoorbeeld dat de lichtval de illusie wekt dat er meer diepte is en dat alleen de uiteindes van die berlamp zijn verlicht. Allemaal dingen die onmogelijk lijken en die ik kan gebruiken voor een illusie.”
 

Allemaal dingen waarmee je mensen voor de gek kunt houden, bedoel je?
“Ja. Of nou ja, voor de gek houden… Ik steek het liever anders in: ik probeer mensen te verwonderen, verrassen en verbazen. Dat doe ik met ‘neuromagic’, een combinatie van wetenschap en illusies, die ik heb bedacht tijdens mijn opleiding geneeskunde. Daarmee wil ik erachter komen: wat kunnen we leren van illusies en wat vertelt ons dat over onszelf? Hoe ervaren we de werkelijkheid?”

Was je altijd al bezig met illusionisme?
“Sinds ik op m’n vierde een goocheldoos kreeg, was ik verkocht. Ik kon relatief snel iets onmogelijks, zoals een muntje laten verdwijnen. Dat vonden mensen om me heen heel leuk, en dat vond ik weer leuk. Een uurtje oefenen voor de spiegel en je kunt iemand iets laten zien waar ’ie niks van snapt. Dat is toch bijzonder? Alles om je heen kun je verklaren met bijvoorbeeld zwaarte­ kracht of lichtval. Maar illusies niet. De werkelijkheid nabootsen en daar­ mee emoties bij anderen oproepen, dat intrigeerde me, denk ik. Toch was het nooit mijn intentie om illusionist te worden.”

Je bent niet voor niets opgeleid als arts.
“Precies, illusionisme was gewoon een hobby. Ik wilde psychiater of neuroloog worden. Maar dat is anders gelopen. Sommige dingen waar ik over leerde tijdens mijn studie, vond ik zo intrigerend dat ik me erin ging verdiepen om ze toe te passen in trucs. Zo leerde ik over hypnotherapie, dat in de medische wereld wordt gebruikt om vormen van depressie te verlichten, en ontdekte ik daardoor hypnose. Dat heb ik in Mindf*ck weleens toegepast, bijvoorbeeld om iemand een getal te laten vergeten. Langzaam maar zeker kwam ik zo op het idee me fulltime met illusionisme bezig te houden. Nadat ik mijn diploma op zak had, gaf ik mezelf een jaar de tijd om mijn programmaidee op televisie te brengen.” 

Lees het hele interview in Vriendin 36.

Vriendin geeft Victors boek 10x weg! Kijk hier voor de winactie.