Persoonlijke verhalen

Het jaar van… turntweeling Sanne en Lieke Wevers

Turnsters Sanne en Lieke Wevers (25) hebben een geweldig jaar achter de rug. De tweeling ging naar de Olympische Spelen in Rio de Janerio, en heel Nederland glom van trots toen Sanne goud won. ”Wat er dan door je heen gaat… onbeschrijflijk.”

'Het was alsof alle trainingsuren in één keer werden uitbetaald'
 

Goud!
Het is maandag 15 augustus. Drieënhalf miljoen Nederlanders zitten aan de buis gekluisterd en zien hoe Sanne Wevers uit Oldenzaal op de balk de wedstrijd van haar leven turnt. Haar opsprong is indrukwekkend, ze opent met een prachtige ik flikflak. Daarna volgen pirouettes en allerlei acrobatische sprongen hoog boven de balk, die slechts tien centimeter breed is. Sportcommentator Hans van Zetten is lyrisch. “Dit is ongekend!” roept hij steeds. Als even later blijkt dat Sanne goud pakt, gaat heel sportminnend Nederland uit zijn dak.

Sanne: “Het is me gelukt! Het is me eindelijk gelukt! Dat was wat ik dacht, meteen na de afsprong. Ik dacht niet in goud, zilver of brons. Ik dacht niet in punten. Ik was alleen maar blij dat het me was gelukt een bijna perfecte oefening te turnen in de finale van de Olympische Spelen. Dat is namelijk waar ik al sinds ik nog een klein meisje was van droom. Pas toen ik ging zitten en mijn boekje erbij pakte om de score te berekenen, besefte ik: het wordt misschien wel goud. Dat zei ik ook tegen mijn vader. Hij zei meteen: ‘Sanne, hou op.’ En kneep even in mijn arm. Even later stond het groot op het scorebord: ‘Gold: Sanne Wevers, The Netherlands’. Wat er dan door je heen gaat… onbeschrijflijk. Het was alsof al die trainingsuren die ik heb gemaakt in één keer werden uitbetaald…Ik kon alleen maar springen en mijn vader knuffelen. En ik zocht Lieke.”

Lieke: “Duizend doden stierf ik tijdens Sannes wedstrijd op de tribune. Ik geloof niet dat ik ooit zo zenuwachtig ben geweest voor iets. Ik kon die balkoefening van Sanne inmiddels dromen en wist: als ze een goede opsprong heeft, komt ze heel ver. De balk is een mentaal toestel waarbij je tijd hebt om na te denken. Het is dus echt belangrijk dat je de rust bewaart… Ga er maar aanstaan!''

Lieke: 'Duizend doden stierf ik op de tribune. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor iets'

 

''Ik mocht die finaledag vrij lang bij Sanne blijven. Ik heb haar laatste training gezien en wist dat het goed zat met de vorm. Om de tijd te doden, gingen we samen naar de kleedkamer om te make-uppen en haar haar te doen. Een speciaal zusjesmoment. Je praat wat met elkaar, maar eigenlijk weet je wel wat de ander denkt: zo meteen komt het erop aan. We spraken af: wat er ook gebeurt, na al die jaren staan we hier maar mooi samen. Toen Sanne goud won, wilde ik naar haar toe, maar ik werd tegengehouden door beveiligers. Ik riep: ‘She’s my twin sister and she just won the gold medal!’ Uiteindelijk kwam er een man in pak aan die zei: ‘Je moet haar doorlaten.’ Als een gek rende ik naar Sanne en vloog haar in de armen.” 

Inmiddels weten we ook dat Sanne Wevers Sportvrouw van het Jaar is geworden! Gefeliciteerd Sanne. 

Lees verder in Vriendin 51
Lees ook: Het jaar van… de vluchtelingen Rana en Mahmoud

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram