Persoonlijke verhalen

Het jaar van… Isa Hoes

Hoe was 2015 voor jou? Bekende én onbekende Nederlanders vertellen. Isa Hoes: ‘Ik gun mezelf een nieuwe liefde.’

Isa Hoes was druk dit jaar. Ze speelde de hoofdrol in een film, schreef twee boeken en ze speelde in een tv-serie. Ook privé gebeurde er veel. Een gesprek over Isa’s jaar aan de hand van belangrijke woorden.

Je werkte dit jaar aan maar liefst drie boeken. Waar haal je de tijd vandaan om dat te doen, naast je werk als actrice? 
“Mijn boek Kompas is wel dit jaar verschenen, maar het was vorig jaar al af. En Engel, het kinderboek dat ik met mijn dochter Vlinder van tien schrijf, is nog niet klaar. Maar het fijne van mijn werk is dat ik veel tussendoor kan doen. Als mijn zoon Merlijn van zeventien weg is met zijn vrienden, en Vlinder gaat spelen, denk ik: top, dan kan ik even schrijven. Het nadeel daarvan is wel dat ik het altijd druk heb. Andere mensen ploffen ’s avonds lekker op de bank, maar dan kruip ik achter mijn computer. Ik heb die energie wel, maar ik móet altijd zo veel van mezelf. Deze zomer had ik behoefte aan meer rust. Ik wilde gewoon eens rustig in het Vondelpark zíjn, in plaats van er altijd maar doorheen te sjezen. En ik ben begonnen met mediteren en met yoga.”

Hoe kwam je op het idee om een boek met je dochter gaan schrijven?
“Ik werd gevraagd door een uitgeverij en ik vond het meteen een goed idee. Vlinder bedenkt allerlei situaties en ik schrijf: het is leuk om het boek op deze manier samen te maken. Het boek gaat over Engel, een meisje dat wensen kan laten uitkomen. Vlinder verzuchtte laatst dat ze weleens een dag zeventien zou willen zijn, net als haar broer. ‘Is dat niet leuk voor in Engel?’ zei ik toen. Zo komt ons boek langzaam tot stand.” 

En dan ben je ook nog gevraagd om het boek Gedichten die vrouwen aan het huilen maken samen te stellen…
“Ja! Dat leek me heel leuk om te doen. Ik mocht zestig vrouwen vragen welk gedicht hen tot tranen toe roert, en waarom. Ik was verrast door alle reacties. Presentatrice Merel Westrik ken ik bijvoorbeeld goed, maar ik wist helemaal niet dat ze zo van poëzie hield. Het mooiste vond ik de verhalen die alle vrouwen vertellen bij hun gedicht. Daardoor ga je anders naar een gedicht kijken.”

Lees meer over het jaar van Isa Hoes in ons extra dikke kerstnummer (nummer 51). 

Reageer op dit artikel

Instagram