Persoonlijke verhalen

Het jaar van… Frans Bauer

Hoe was 2015 voor jou? Bekende én onbekende Nederlanders vertellen. Frans Bauer: ‘Dit wordt de eerste Kerst zonder mijn vader.’

Frans Bauer (41) verloor in januari zijn vader en had het daar dit jaar heel moeilijk mee. Toch vond hij manieren om met het verdriet om te gaan. “Onder de sterrenhemel denk ik aan hem.”

Weet je waarom ik zo graag in Oostenrijk ben? Omdat de hemel daar een stukje dichterbij lijkt.” Het is eind 2015. We zitten in de woonkeuken van Frans en Mariska en kijken terug op het eerste jaar zonder Frans’ vader. Op 6 januari 2015 overleed Chris Bauer (70), Frans’ grootste fan, vriend en tevens chauffeur. “Hij lag in het ziekenhuis voor een luchtweginfectie. Voordat ik hem samen met mijn moeder opzocht, belde ik hem om te vragen of ik een visje mee moest nemen. Daar was hij gek op. We kletsten wat, zeiden ‘tot zo’. Toen we in het ziekenhuis zijn kamer niet in mochten omdat er een reanimatie gaande was, dachten we dat het om een andere patiënt ging. Mijn vader kon het onmogelijk zijn. Toch was het zo.”

Oneindige sterrenhemel
Een zware periode brak aan voor de familie Bauer. Hun rots in de branding en klankbord was weg. Een maand lang trad Frans niet op. “Ik wil mensen een fijn gevoel geven, maar ik wist niet of ik hiertoe in staat was. Bovendien moest ik mezelf opnieuw uitvinden. Dit klinkt misschien vreemd, maar nadat iemand van wie je houdt overlijdt, is niets nog hetzelfde. Vaak ben je zelf ook veranderd.” Om op adem te komen, deden Frans en zijn gezin iets wat ze nog nooit hadden gedaan: skiën in Oostenrijk. “Het was prachtig. Als ik ’s nachts onder die oneindige sterrenhemel zat, dacht ik aan mijn vader. Zijn blik toen hij járen geleden die besneeuwde bergtoppen voor het eerst zag, vergeet ik nooit meer.” Frans vertelt hoe hij als achttienjarige jongen doorbrak als artiest en zijn vader hem overal naartoe reed. “Hij was nog nooit in het buitenland geweest en opeens toerden we in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. We vonden het prachtig.”

Arm maar toch rijk
Frans is trots op zijn vader, die als kleine jongen, samen met zijn veertien broers en zussen en hun ouders, in een woonwagen van boerderij naar boerderij trok om aardappels te rooien. Ze waren arm, maar toch rijk, want ze hadden elkaar. Familie werd gekoesterd. Zo werden Frans en zijn broer Dorus ook grootgebracht. Pa en ma werkten hard om hun zonen alles te geven wat zij hadden gemist.

Lees meer over het jaar van Frans Bauer in ons extra dikke kerstnummer (nummer 51). 

Reageer op dit artikel

Anoniem

Mooi om te lezen hoe veel Frans van zijn vader hield, en hoe hij de spil was in zijn leven. Dan moet je verder zonder de man die zoveel voor je gedaan en betekend heeft, en dat is heel moeilijk. Gelukkig heeft zijn broer Dorus die enkele taken van zijn vader heeft over genomen en op wie hij altijd kan rekenen en vertrouwen. Frans heel veel sterkte de komende feestdagen en ook de eerste verjaardag van jou zonder je pa.(y)

Beantwoorden
Anoniem

:inlove::D(k)
Geweldig

Beantwoorden

Instagram