Persoonlijke verhalen

Gerecht met een verhaal: Berlinerbol

Hoort hij nou met room of met jam gevuld te zijn? En komt hij eigenlijk wel uit Berlijn? In de memo van Vriendin 14 vind je de geschiedenis van de berlinerbol en hier hebben wij het recept voor jou!

Wist je dat…
… er ook berlinerbollen bestaan gevuld met mosterd? Niet smakelijk, maar volgens de traditie brengt dit geluk.
… de Amerikaanse president J.F. Kennedy zichzelf een gebakje zou hebben genoemd? Hij zei in een toespraak ‘Ich bin ein Berliner’, wat inderdaad óók betekent dat hij een berlinerbol is.

Zelf berlinerbollen maken
(voor 8 bollen)
Warm 250 ml melk op tot lauwwarm. Maak een bergje van 600 gr bloem op je werkblad en maak er een kuiltje in. Giet daarin de melk en voeg 8 gr gedroogde gist, 30 gr suiker en 2 eieren toe. Kneed tot een egaal deeg. Maak 8 bollen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat ongeveer een uur rijzen. Verwarm de olie tot 180ºC en bak de bollen om en om goudbruin. Laat uitlekken en bestrooi ze met wat poedersuiker. Doe 150 gr jam in een smaak naar keuze in een spuitzak met dunne spuitmond. Prik die in de afgekoelde bol en spuit er wat jam in.

Variatietip!
Meer zin in room dan in jam? Lekker makkelijk: kant-en-klare mix voor banketbakkersroom (van bijvoorbeeld Dr. Oetker). Je hoeft er alleen wat water aan toe te voegen, mixen en klaar ben je.

In Vriendin 14 lees je de geschiedenis en de oorsprong van de naam. 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

fb_1776117116_

Met jam…… yummie :inlove::inlove:

Beantwoorden

Instagram