Persoonlijke verhalen

Fidan Ekiz: ‘Ik kan eigenlijk helemaal niet koken, haha’

Veel mensen kennen Fidan Ekiz (40) als tafeldame van De wereld draait door, maar de goedlachse Rotterdamse doet veel meer. Zo is ze journalist, columnist, documentairemaker en nu brengt ze een Turks kookboek uit, vol familierecepten. “Ik wil mijn ouders trots maken.”

Ik heb nog niet op de bel gedrukt als Fidan Ekiz – joggingbroek aan, geen make-up op – de deur al opendoet. Ze schrikt. “Sorry, ik wist niet dat je er al was. Ik dacht: ik zet nog even de vuilniszakken buiten.” En, eenmaal binnen: “Wil je koffie? O, ik heb geen melk in huis. Is thee ook goed?” Fidan is niet in goeden doen, vertelt ze. Haar vader lag wekenlang in het ziekenhuis, hij kreeg complicaties na een liesbreukoperatie. Ze is veel bij hem geweest. “En dan waren er een paar maanden geleden ook nog die dreigementen vanwege een column die ik had geschreven over Turkse Nederlanders in Rotterdam.” Fidan heeft net een kookboek geschreven, de aanleiding voor dit interview, maar de publicatie daarvan werd zelfs uitgesteld vanwege de felle reacties op haar uitgesproken column.

‘Ik ben niet iemand die snel bang is, tenzij het om insecten gaat’

Dat lazen we, over die dreigementen. Gaat het wel?
“Ja, hoor. Ik ben niet iemand die snel bang is. Ik ben zo’n beetje blind voor gevaar – tenzij het gaat om insecten of zo, haha. Toen ik als correspondent voor onder meer RTL nieuws werkte, kwam ik vaak in gevaarlijke gebieden. Drie jaar geleden wilden mijn collega en ik de Syrische grens over, maar dat lukte steeds niet. Totdat we met een groep gewapende Peshmerga-strijders
mee konden rijden in de bak van hun pick-uptruck. Dé oplossing, leek mij. Alleen dacht ik er even niet bij na dat ik net zwanger was. Er had ik weet niet wat kunnen gebeuren. Spannende situaties fascineren me gewoon, en gevaar stoot me zeker niet af.”

Maar nu is je zoontje Ferran (3) er. Wat is er veranderd?
“Nog steeds zit er iets in mijn hoofd dat alles van me overneemt als ik in het buitenland ben. Maar als ik bij Ferran ben, denk ik dubbel zo hard na over wat ik doe. Mijn kind is mijn achilleshiel. Ik was al vaker bedreigd via Twitter, maar deze dreigementen waren anders. Ik mag er van de politie niet te veel over zeggen, maar nu werd ik gebeld en kreeg ik de indruk dat er mensen zijn die mijn dagelijkse route kennen. Dat was eng. Ik voel me kwetsbaarder nu ik Ferran heb. Maar
ik laat me niet uit het veld slaan: ik ben op mijn hoede, maar nooit bang. Dat zit gewoon niet in me. Ik vond die column trouwens vrij mild: ik schreef dat de zwijgende meerderheid van de Turken in Nederland gematigdheid wil. We leven in een gepolariseerde samenleving en ik wil niet dat mijn kind of zijn Nederlandse vriendjes, daar last van gaat krijgen. Ik wil zo graag dat die verdeeldheid verdwijnt.”

Lees het hele interview met Fidan Ekiz in Vriendin 19.

Wij mogen 10x Fidans kookboek Family food weggeven. Kans maken? Vul het winformulier hieronder in!

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

mep

:inlove::inlove:heel benieuwd naar deze recepten:o

Beantwoorden

Instagram