Persoonlijke verhalen

Debby: ‘Ik werd in de steek gelaten, maar bleek sterker dan ik dacht’

Debby (57) dacht dat ze gelukkig getrouwd was, tot haar man ervandoor ging met een ander. Ze besloot positief te blijven, voedde haar kinderen alleen op en stortte zich op een eigen bedrijf. Debby: “Door aan te pakken, ontdekte ik dat ik zoveel sterker ben dan ik dacht.”

'Bij ons kon altijd alles'

Echte rijkdom
“Met mijn man woonde ik in een enorm huis met drie badkamers, een jacuzzi, sauna en lift. Wanneer vriendjes van onze vier kinderen Bruck (nu 32), Travis (28) en de tweeling Sting en Mitzy (27) kwamen spelen, riepen ze vaak: ‘Jullie zijn echt rijk!’ Ik antwoordde dan altijd dat echte rijkdom niet in spullen zit. Zonder gezelligheid en sfeer zou ons huis slechts een hoop stenen zijn. Echte rijkdom zit in levende dingen, zoals vrienden en familie. Die les hoopte ik mijn kinderen ook
mee te geven. Vaak benadrukte ik dat ze misschien even heel blij werden van dat nieuwe shirt, maar dat het ze niet werkelijk gelukkig zou maken. Ik voelde me bevoorrecht met mijn mooie gezin en dacht dat ik een goed huwelijk had. Omdat de tweeling veertien maanden na onze tweede zoon kwam, had ik de eerste jaren drie kinderen in de luiers. Per week gingen er meer dan negentig luiers doorheen en draaide ik meer dan twintig wassen. Ze crossten met drie loopkarretjes door het huis terwijl de oudste ertussendoor banjerde. Het was een bewuste keuze om fulltime moeder te zijn. Mijn ex-man was een lieve en toegewijde vader. Hij zorgde ervoor dat alle kinderpartijtjes en feestjes onvergetelijk waren. Bij ons kon altijd alles.”

Samen rijk
“Toen ik met mijn kinderen moest verhuizen naar een kleine eengezinswoning, nam ik me stellig voor om mijn kinderen te laten zien dat je overal gelukkig kunt zijn. Het lukte me ook om dat geluk te voelen. Toen ik de deuren van ons grote huis voor de laatste keer achter me dichttrok om onze hond, twee katten en hamster naar hun nieuwe onderkomen te brengen, realiseerde ik me dat ik ondanks,alle financiële zorgen rijk was: iedereen van wie ik zielsveel hield, had ik dicht bij me. De kinderen en ik konden alleen kleren en schoolboeken meenemen naar het huis waar we tijdelijk logeerden, maar dat maakte niet uit. We waren samen.”

'Ons contact werd intenser' 

Warme tijd
“‘Mam, niet elke verandering is een verslechtering’, zei mijn zoon dapper tijdens de verhuizing. De kinderen deden hun best om met alle veranderingen om te gaan. Ik dacht dat het ze zwaar zou vallen om het ineens met minder luxe te stellen, maar het ging ze verbazingwekkend goed af. Ze kijken nu zelfs op die periode terug als een warme tijd waarin we meer naar elkaar toegroeiden. In ons vorige huis had iedereen een grote slaapkamer met tv en eigen badkamer. Sommige avonden kwamen we elkaar niet eens tegen. Omdat we meer met elkaar praatten en ook pijnlijke gevoelens durfden te delen, werd ons contact intenser."

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

Instagram