Persoonlijke verhalen

De zomer van… presentator Rik van de Westelaken

De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander in Vriendin over zijn of haar mooiste vakanties en reizen. In deze laatste aflevering de verhalen van presentator
Rik van de Westelaken (46): “Er zijn ook plekken waar ik níét heen wil.”

Klopt het dat jij bewust van de NOS naar NET5 bent overgestapt om reisprogramma’s te kunnen maken?
“Deels, ja. Ik wilde graag letterlijk en figuurlijk mijn grenzen verleggen en nieuwe dingen leren. Net toen ik aan het bedenken was wat ik nu precies wilde gaan doen, kwam NET5 met de mededeling dat ze hun koers gingen wijzigen en ‘wereldser’ programma’s wilden maken. Of ik daar eens over wilde nadenken. Nou, graag! Toen ben ik met het plan gekomen voor Rik over de grens. Dat hebben we nu een seizoen gemaakt en ik ben al bezig met het tweede seizoen.”

‘Ik wil graag letterlijk en figuurlijk mijn grenzen verleggen’

Heb je veel gereisd voor je werk?
“Best wel, en dat wordt alleen maar meer. Voor de NOS ben ik onder meer naar China, Azerbeidzjan, Italië, Ierland, Zweden, Oekraïne en Turkije geweest. Dat waren allemaal korte tripjes, en altijd gerelateerd aan een bepaald onderwerp. Daarna heb ik voor Wie is de Mol? avonturen beleefd in Sri Lanka: drie weken reisden we van locatie naar locatie, dan zie je best veel. Bij NET5 begon ik met Peking Express. Een maand nadat ik het contract had getekend, zat ik al vier weken in Vietnam, Laos en Cambodja. Fantastisch, maar ook intensief, want we werkten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met allemaal cameramensen en redacteuren. Het gaat natuurlijk om de kandidaten, maar wij moesten wel overal mee naartoe. We vertrokken ’s ochtends als eersten en moesten wachten tot de laatste kandidaat binnen was.Voor Rik over de grens ben ik inmiddels naar Amerika, Noorwegen, Mexico en Zuid-Afrika geweest. En naar Canada en Brazilië voor het nieuwe seizoen.”

Ben je zo’n reisfan?
“Ik kan een enorme huismus zijn en compleet gelukkig worden van een vrije dag thuis. Bij het NOS Journaal ging het altijd over landen waar ik nooit geweest was. Ik wilde meer plekken met eigen ogen zien, problemen zelf bekijken. Want hoe ouder ik word, hoe minder ik van de wereld begrijp. Ik heb de behoefte om op pad te gaan, het gesprek aan te gaan met mensen in andere landen en meer begrip te krijgen voor de rest van de wereld. En daardoor ook mijn eigen plek daarop beter te begrijpen. Klinkt dat vaag?”

Lees het hele interview in Vriendin 34

Reageer op dit artikel

Instagram