Persoonlijke verhalen

De pavlova van hoofdredacteur Sandera Krol

Hoofdredacteur Sandera Krol vertelt in Vriendin 41 over ‘haar’ pavlova. Zij deelt het recept graag met jou.

Sandera: “De lekkerste taarten bak je zelf. En dat dat niet moeilijk (of duur) hoeft te zijn, bewijzen de taarten op pagina 62. Zelf ben ik niet zo van het taarten bakken, eerlijk gezegd. Te weinig geduld om alles precies op de gram te moeten afwegen. Maar als ik dan een keertje indruk wil maken, bak ik ‘mijn’ pavlova. Een chocolade-schuimtaart, met stukjes chocolade, een grote wolk slagroom en frambozen. Succes gegarandeerd! Nieuwsgierig naar het recept? Dat vind je hieronder. Eet smakelijk!”

Chocolade-frambozenpavlova
Voor 8 tot 10 personen

Boodschappenlijstje:

Voor de chocolade-meringuebodem:

  • 6 eiwitten
  • 300 g suiker
  • 3 eetlepels cacaopoeder, gezeefd
  • 1 theelepel balsamico- of rode wijn-azijn
  • 50 g pure chocola, fijngehakt

Voor de topping:

  • 5 dl slagroom
  • 500 g frambozen
  • 2 tot 3 eetlepels grof gehakte pure chocolade

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden of gasovenstand 4 en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Klop de eiwitten eerst stijf tot ze in zijdezachte pieken blijven staan en klop vervolgens lepel voor lepel de suiker erdoor tot het schuim stijf en glanzend is
  3. Strooi de cacao en chocola erop en sprenkel de azijn erover.
  4. Spatel alles voorzichtig door elkaar tot cacao en schuim goed gemengd zijn.
  5. Schep het schuim in een berg met een doorsnede van ongeveer 23 cm op het bakpapier op de bakplaat en strijk de randen en bovenkant glad.
  6. Zet de meringue in de oven, zet de thermostaat terug tot 150 graden of gasovenstand 2  en laat de meringue ongeveer 1 uur en een kwartier in de oven staan. Hij is klaar als de randjes er krokant uitzien en de bovenkant mooi droog is. Als je er opdrukt voel je de belofte van taaie schuimigheid onder je vingers.
  7. Zet de oven uit, zet de deur op een kier en laat de plak chocolademeringue helemaal afkoelen.
  8. Keer de plak meringue tegen de tijd dat je wilt gaan eten om op een groot plat bord
  9. Klop de slagroom net niet helemaal stijf, schep de room in een dikke laag op de meringue en strooi de frambozen erover
  10. Rasp de chocola grof tot grote vlokken – niet tot gruis, de verrukkelijke kleur van de frambozen mag er niet door verstopt worden – en strooi die er nonchalant over, zodat er ook wat op de rand van het bord terechtkomt.
Foto: Sandera - Brenda van Leeuwen

Reageer op dit artikel

Instagram