Persoonlijke verhalen

Danny de Munk: ‘Ik had de meisjes voor het uitkiezen’

Danny de Munk (47) is terug in de rol waar het allemaal begon: die van Ciske de Rat. Avond aan avond staat hij in de gelijknamige musical, en dat is best een opgave. “Als perfectionist ga ik altijd tot het gaatje.”

 

Danny speelt Ciske de Rat, de rol die hem 35 jaar geleden beroemd maakte. Nu niet in de film, maar op het podium, in Ciske de Rat – de musical. “Ik draai zeven of acht shows per week”, vertelt hij aan de keukentafel op een van zijn schaarse vrije middagen. “Om dat vol te houden, is het vooral belangrijk om mijn rust te pakken. Mijn vrouw Jenny laat me tot een uur of twaalf slapen. Dat moet ook wel, want ik ga altijd tot het gaatje: ik ben heel perfectionistisch en eis veel van mezelf. Een paar weken geleden stond ik op het podium en was ik echt óp. Ik was al een beetje ziek, maar mij houden ze niet zomaar tegen, dus ik was wel opgegaan. Maar na één liedje was het klaar, ik kon niet meer. Iemand anders heeft het overgenomen. Maar dat is dan echt een noodgeval, hoor.”

Is een stabiele thuisbasis belangrijk om carrière te kunnen maken?
“Dat vind ik wel. Toen we met Ciske drie maanden lang in het DeLaMar theater in Amsterdam stonden, wachtte ze elke avond tot ik thuis was en zette een kopje thee voor me. Dan namen we aan de keukentafel samen de dag door: wat is er gebeurd, hoe is dat gegaan?” Jenny doet lachend een duit in het zakje: “En dan at Danny nog even de koelkast leeg!” Danny: “Ja, en dan liet ik nog even de hond uit, want ik had de hele  avond binnen gezeten. Als Jenny naar bed ging, keek ik nog een serie. Ik slaap pas laat, het duurt even voordat de adrenaline van het optreden is uitgewerkt.”

Jijzelf werd ook al jong bekend. Toch was dat niet persé een makkelijke tijd, heb je weleens verteld. Waarom niet?
“Laat ik vooropstellen: het was nooit mijn ambitie om bekend te worden. Toen de film een hit werd en ik beroemd werd, was ik twaalf en was alles hartstikke leuk. De paar jaar daarna ook nog wel, maar toen ik als puber ging stappen, had ik een probleem. Jongens vonden mij niet leuk, want meiden waren fan van me. Dan ging ik naar de bioscoop en werd ik daar uitgescholden. Als ik in een café kwam, had ik de meisjes voor het uitkiezen. Maar dat wilde ik helemaal niet. Ik heb het wel gedaan, maar de lol ging er snel af. Op mijn dertiende wilden meiden die zelf al autoreden, met mij naar bed. Achteraf besef ik: dat klopt natuurlijk niet. Ik was nog een kind!"

De musical Ciske de Rat is nog tot en met 23 juli te zien in de grotere theaters van Nederland. Vriendin geeft 2x 2 kaartjes weg voor de voorstelling in het World Forum Theater in Den Haag op woensdag 3 mei 2017. Winnen? Vul dan hier het winformulier in. 

Lees het hele interview met Danny de Munk in Vriendin 11

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram