Persoonlijke verhalen

Contactloos betalen kan wél veiliger

Een oplettende lezeres belde ons: ze had in Vriendin 14 de Memo over veilig betalen gelezen en vertelde dat het wel degelijk kan, contactloos zakkenrollen. Paniek op de redactie: hadden wij onze lezeressen verkeerd voorgelicht? Ja en nee.

Uitleg
In het artikel zeggen we namelijk dat het inderdaad wel kan, technisch gezien, maar dat het niet loont. De dief valt namelijk snel door de mand en wordt opgepakt. Maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn: een crimineel kan andere criminelen inschakelen om het vuile werk voor hem te doen. Dat is nog steeds een heel gedoe, maar daar deinzen criminelen natuurlijk niet voor terug. Bovendien blijkt dat maximumbedrag van €50,- ook niet helemaal te kloppen: niet alle banken hanteren dit bedrag en dan zou een dief dus zomaar contactloos €2500,- van je rekening kunnen stelen.

Wat te doen? 
Contactloos betalen helemaal afzweren? Je pinpasjes in aluminiumfolie wikkelen voordat je de deur uitgaat? Nee, geen paniek, het kan makkelijker: zet bij je bank je limiet voor contactloos betalen gewoon op € 50,- of welk lage bedrag je maar wilt. Dat is één handeling en het scheelt je een hoop angst en wantrouwen. Verder zou je je pinpasjes in een metalen hoesje kunnen bewaren zoals deze, dat blokkeert de betaalchip namelijk. En het allerbelangrijkste: scherm altijd je pincode af als je die ergens intoetst.
 
Meer tips en waarschuwingen lees je in dit artikel. Let op: het is een artikel van begin vorig jaar, dus er is al heel veel verbeterd sinds die tijd.

Reageer op dit artikel

Instagram