Persoonlijke verhalen

Columniste Angela: ‘Een mening geven moest ik leren’

Tv-recensente en tv-columniste Angela de Jong (41) schreef afgelopen jaar een column over RTL – noemde het een egocentrisch clubje – die veel stof deed opwaaien. “Deep down wil ik dat mensen het eens zijn met wat ik schrijf. Maar dat kan natuurlijk niet altijd.”

Dé RTL-column
“Ik ben een onvoorwaardelijke tv-kijker. Televisie zit in mijn hart. Als kind was ik er al verzot op. Ik kom uit Ouderkerk aan den IJssel, een vrij behoudende dorpsgemeenschap. Televisie maakte mijn wereld letterlijk groter dan het weiland waarop we uitkeken. De glitter, glamour en entertainment, ik vond het geweldig. Ook omdat het nogal een discrepantie was met wat ik op straat zag. Het leuke aan televisie is dat iedereen er iets van vindt. Er zijn zeventien miljoen meningen, net als bij voetbal. Dat ik destijds chef-redactie Media & Cultuur werd bij het AD en ook een tv-column kreeg, vond ik al een hele eer. Maar dat ik me nu volledig mag storten op die tv-column en vijf keer per week verschijn, van dinsdag tot en met zaterdag, is helemaal leuk. Dat heb ik mede te danken aan de populariteit van de column. Hij wordt goed gelezen. Af en toe haal ik er zelfs het landelijke nieuws mee, zoals met die column die ik schreef over RTL.  Ik merkte al een tijdje dat ik wegzapte bij RTL-programma’s. Ik vind het gros niet meer leuk. Veel dezelfde gezichten, weinig verrassing.

“RTL Boulevard bijvoorbeeld is verworden tot een keuvelend onderonsje”

RTL Boulevard bijvoorbeeld is verworden tot een keuvelend onderonsje; kijk ons het eens gezellig hebben. Ik mis Albert Verlinde die – wat je ook van hem vindt – altijd met nieuws kwam. ‘Mijn beeld van Humberto Tan begon te kantelen’ Ook RTL Late Night is niet meer wat het was. De onderwerpen worden wat mij betreft te gemakzuchtig gekozen en er zitten naar mijn smaak te veel rubrieken in het programma met te vaak dezelfde gasten. Tja, en dan hebben we nog de kwestie Humberto Tan. Ik vind hem een leuke man en gun hem het allerbeste. Echt. Hij was tot voor kort mijn favoriete talkshowhost. De man heeft iets neer- gezet in Nederland wat er nog niet was. Hij liet me ’s avonds vrolijk naar bed gaan. Dat kon hij. Ik heb Humberto altijd gezien als de gezellige familie- man die met zijn vrouw over de rode loper schreed. De trotse vader die met zijn dochter meedeed aan Dance, Dance, Dance. Maar mijn beeld van hem begon te kantelen sinds hij er een vriendin op nahield. Hij zal nog steeds een geweldige vader zijn, daar kom ik niet aan. Maar op het moment dat het beeld van die jne huisvader, die enorm trots is op zijn gezin en het goed heeft met zijn vrouw, niet klopt, ga ik me ook afvragen of die gezellige presentator die daar zit wel echt is. Ik weet uit reacties die ik kreeg van lezers dat veel mensen er net zo over denken. Ineens had iedereen het erover. Johan Derksen ging met mijn column aan de haal en gaf er zijn eigen draai aan, zo werkt dat in media- land. Ik hoop dat RTL en Humberto de kritieken ter harte nemen en er iets mee doen.

Aardig gevonden worden
In het geval van Humberto zou ik één goed interview geven. Vertel gewoon eerlijk wat er aan de hand is. ‘Ik ben verliefd geworden. Kan gebeuren. Stom.’ Je moet wat. We zijn maar een klein calvinistisch landje en op een gegeven moment valt er niets meer te ontkennen. Ik probeer altijd eerlijk te zijn in mijn columns. En alles te beargumenteren en te onderbouwen. Het kritisch zijn, mijn ongezouten mening geven, heb ik echter moeten leren. Want deep down wil ook ik aardig gevonden worden. Wil ik ook dat mensen het eens zijn met wat ik schrijf. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Dus dat hele idee van aardig gevonden willen worden ben ik de laatste tijd aan het loslaten. Dat lukt me best goed. Je bent immers niet geweldig omdat iedereen je heel leuk vindt en je bent ook niet niks omdat niemand je iets vindt.

Meer lezen
Wat is er veel gebeurd dit jaar! BN’ers en minder bekende Nederlanders vertellen over hun jaar in Vriendin 51. Lees hier de hele week hun verhalen.

Reageer op dit artikel

Instagram