Persoonlijke verhalen

Cath heeft MS: ‘Binnen één week zamelden vrienden en collega’s geld in voor mijn behandeling’

Cath is 27 als zij te horen krijgt dat ze de allerzwaarste vorm van MS heeft. Inmiddels weet ze dat een baanbrekende behandeling in Uppsala (Zweden) de oplossing is om haar ziekte te stoppen. Met een crowdfunding actie zamelden vrienden en collega’s de €120.000,- in die nodig is voor haar behandeling.

Catharina (30) brengt  deze week tijd door in Friesland bij haar ouders. We mogen haar aanspreken als Cath. Haar stichting, De 9 levens van Cath, is opgericht door haar vrienden en collega’s. De crowdfunding actie startte 16 december. Omdat nog niet al het geld ingezameld was, nam beste vriendin Anne contact met Vriendin op. Wij wilden een oproep plaatsen, maar onze hulp bleek onnodig. Cath: “Binnen een week hadden we ons doel bereikt. Ik ben daar echt heel blij mee.” 

Alles opnieuw leren
De afgelopen drie jaren zijn niet makkelijk geweest voor Cath. Tijdens Kerst, drie jaar geleden, werd ze wakker met een slapende arm. Eerst dacht ze nog dat ze erop had gelegen, maar later voelde ze in haar been hetzelfde. De dag erna kon ze niet meer op de hakken lopen die ze tijdens Kerst wilde dragen. “Ik vertrouwde het niet en belandde in het ziekenhuis. Daar hoorde ik dat ik MS heb. Een maand later kreeg ik in één nacht vier aanvallen. Met gierende banden werd ik naar het ziekenhuis gebracht. Door alle aanvallen raakte ik in een coma, die uiteindelijk drie maanden duurde. Daarna kon ik helemaal niets meer en moest ik alles opnieuw leren: bewegen, eten en praten. Ik ben toen anderhalf jaar niet thuis geweest. Ik verbleef eerst in het ziekenhuis en daarna in een revalidatiecentrum.” 

Naar Uppsala
Door haar vechtlust kan Cath inmiddels met behulp van een rollator weer lopen. Ook kan ze weer eten en praten. Omdat ze een agressieve vorm van MS heeft, is er nog wel een belangrijke behandeling nodig. “Zonder de behandeling in Uppsala verander ik alsnog in een kasplantje. Nu kan de MS stopgezet worden. Ik verwacht niet dat mijn leven weer wordt zoals het was, maar mijn doel is om niet over tien jaar in een verzorgingstehuis terecht te komen.”

‘Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode’

Hoopvol
Elke Kerst sinds die van drie jaar geleden denkt ze aan de nare herinneringen. Dit jaar heeft zij haar oog juist op iets anders. “Begin deze maand ben ik met spoed voor de behandeling in Uppsala geaccepteerd. Begin maart start mijn behandeling, want de arts wilde er niet langer mee wachten. Daarom ben ik ontzettend blij dat het zo snel is gelukt om het geld in te zamelen. Hoe eerder we beginnen, hoe groter de kans op succes.” Cath heeft niet alleen een doel voor zichzelf: “Het lijkt me goed als er meer bekendheid komt rondom deze behandelmethode en dat hij naar Nederland gehaald kan worden voor andere patiënten.”

Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen’

Vriendschap
“Ik ben inmiddels bevriend met Boaz, een Nederlandse man die dezelfde behandeling onderging in Zweden. Hij zit inmiddels niet meer in een rolstoel. Ik benaderde hem nadat hij te zien was in RTL Late Night. Hij heeft me enorm goed geholpen bij mijn onderzoek. Zo stuurde hij artikelen over MS die goed wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Cath is ook haar andere vrienden en collega’s enorm dankbaar. “Ik wilde deze behandeling en mijn vrienden zeiden meteen dat ze dat voor mij zouden regelen. Mijn mooie website en Facebookpagina werden ontzettend vaak gedeeld. Ik snap nog steeds niet hoe dit kon gebeuren, het was echt een sneeuwbaleffect.” 

De aflevering van RTL Late Night met Boaz terugzien? Dan kan hier.

Wij wensen Cath in 2017 heel veel geluk toe! 

Tekst: Melissa van Ketel 

Reageer op dit artikel

Instagram