Placeholder

Stefanie: samen spelen, samen delen

Stefanie denkt dat haar oudste kinderen vroeger te weinig liefde hebben gehad. Terwijl haar jongste dochter juist erg verwend is.

Stefanie denkt dat haar oudste kinderen vroeger te weinig liefde hebben gehad. Terwijl haar jongste dochter juist erg verwend is.

Dirk neemt witte bolletjes mee naar zijn werk. Adriana krijgt alleen fruit mee naar school. Zij is vanmiddag vrij. Ze krijgt wel een bolletje bij het ontbijt.
Als mijn oudste dochter beneden komt, houdt ze de zak, waar nog twee witte bolletjes in zitten, omhoog en kijkt mij vragend aan. ‘Neem maar mee.’ zeg ik.

Funnies
Voor de lunch zet ik een nieuw pak hagelslag op tafel. Tussen de korrels zitten chocolaatjes. ‘Funnies’ heten die. ‘Wil je een boterham?’ vraag ik. ‘Een bolletje’, antwoordt Adriana. ‘Die zijn op’, zeg ik. ‘Christianne had wel bolletjes’, zegt Adriana. ‘Jij hebt vanmorgen ook één gehad’, antwoord ik. ‘Dat was maar één, Christianne had twee’, reageert ze. ‘Zij moet de hele dag werken’, leg ik uit. ‘Christianne krijgt altijd meer witte bolletjes dan ik’, moppert Adriana.

Tegelijk aandacht geven
Misschien is dat inderdaad niet eerlijk. Toch wordt Adriana meer verwend dan haar zus. Adriana krijgt geregeld een cadeautje. Vroeger kochten we ook wel kleinigheidjes voor de oudste kinderen, maar dat kon niet altijd, want alles moest keer vier. Met aandacht geven, gaat het net zo. Naar één kind kun je rustig luisteren, maar als vier kinderen iets willen vertellen… Als mijn oudste dochter iets vertelt, roept Adriana wel eens: ‘Ik was eerst aan het praten!’

Overlevingsinstinct
Ieder kind wil liefde van zijn ouders winnen. Het is een overlevingsinstinct om zo veel mogelijk liefde te verzamelen. Kinderen vergelijken zich met broers of zussen.
Ik doe het vast wel eens verkeerd, maar ik weet zeker dat Adriana geen liefde tekort komt. De oudste kinderen wel. Hun biologische moeder kon, door haar eigen problemen, niet genoeg liefde geven. Zo’n gemis kan ervoor zorgen dat de liefde, die kinderen van een adoptieouder krijgen, nooit als voldoende of als veilig wordt ervaren. Dat wordt ook wel ‘het bodemloosheidsyndroom’ genoemd.

Verwennen
Onze oudste dochter heeft zich van jongs af aan goed aan haar vader gehecht. Ze vraagt nergens om. We houden veel van haar, maar geven haar veel te weinig cadeautjes. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar van de week hebben we haar toch maar eens met een mooie strandtas verwend.

Eerlijk delen
Als Adriana de hagelslag ziet, vergeet ze de witte bolletjes. Ik doe de korrels op haar boterham. Adriana pakt de funnies er tussenuit. ‘Vier!’ roept ze. Ze doet er één in haar mond en geeft er één aan mij. De overige twee bewaart ze. ‘Die zijn voor papa en Christianne,’ zegt ze. Dat is lief en vooral eerlijk verdeeld.

OVER STEFANIE

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!