Blog

Stefanie: opvoeden zoals moeder dat deed

Adriana zit op een school die het vignet ‘gezonde school’ heeft. Er mag bijvoorbeeld geen snoep getrakteerd worden. Helemaal mee eens. Kinderen snoepen al genoeg.

‘Je mag ook op een spulletje trakteren’, zei Adriana. Kinderen krijgen ook al genoeg speeltjes, maar dat is een ander item. Een kind gezond opvoeden is al uitdagend genoeg, dus ik stem ermee in. Adriana’s traktatie bestaat uit rozijntjes, een stuiterballetje en een ballon, verpakt in cellofaan met een kattenbelletje eraan.

Als ik later kinderen heb…
De zevende verjaardag van Adriana komt dichtbij. Dirk en ik hebben al cadeautjes voor haar. Ouders van vriendinnetjes vragen wat Adriana wil hebben. We zijn met Adriana in de speelgoedwinkel gaan kijken om ideetjes op te doen. Als we weer het centrum in gaan om een broek te ruilen, vraagt Adriana: ‘Mag ik nog een keer in de speelgoedwinkel kijken?’
‘Nee, nu niet’, antwoord ik. Ik moet naar huis om het eten op te zetten.
‘Als ik later een kind heb en ze vraagt mij iets, dan zeg ik altijd: ja,’ moppert Adriana. ‘ Behalve bij snoep dan’, zegt ze er terloops achteraan.

Snoepdiscussie 
Bevestigt mijn dochtertje nu per ongeluk dat veel snoepen niet goed is? Gisteren hadden we nog een kleine snoepdiscussie. Adriana mocht in de kinderboerderij geen lolly van mij. Hoewel ze weet dat ik antilolly ben, vraagt ze af en toe toch of ze er één mag. Ze mag best eens een ijsje of een zakje chips, maar lolly’s koop ik niet. Mijn moeder kocht die vroeger ook niet. Dat ‘ordinaire snoep,’ zoals ze lolly’s noemde, vond zij maar slecht.

Volhardend 
Meestal vindt Adriana het niet erg dat ze geen lolly mag, maar gisteren speelde ze met een meisje dat wel een lolly mocht. Adriana vond dat gemeen, maar ik wilde mijn principe niet over boord gooien, al was ik bijna op dat punt aangekomen. Mijn dochtertje is super volhardend. Uiteindelijk liep het met een sisser af. Het meisje wilde ineens toch liever een ijsje. Ik was het kind enorm dankbaar en gaf Adriana ook een ijsje.

Heel even dan
Nu geeft Adriana op een vanzelfsprekend toontje aan, dat ze later ook niet altijd zal toegeven aan de snoepbehoefte van haar kind. Kinderen nemen onbewust toch dingen uit de opvoeding van hun ouders over.
‘Heel even?’ vraagt Adriana nu liefjes. We staan nog steeds voor de speelgoedwinkel.
‘Heel even dan.’
‘Yes!’ roept Adriana. Ja, ik weet dat het inconsequent is, maar we lopen in ieder geval niet de snoepwinkel plat.

OVER STEFANIE

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 6 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!

Reageer op dit artikel

Instagram