Placeholder

Stefanie: ‘Met koken kwam ik niet verder dan een pan macaroni’

Ik kijk door het raampje van de combimagnetron. De witlofschotel met zelfgemaakte aardappelpuree ziet er lekker uit. Stiekem ben ik trots. Ik had nog nooit zelf aardappelpuree gemaakt.

Ik kijk door het raampje van de combimagnetron. De witlofschotel met zelfgemaakte aardappelpuree ziet er lekker uit. Stiekem ben ik trots. Ik had nog nooit zelf aardappelpuree gemaakt.

Het laagje geraspte kaas met paneermeel verandert al in een knapperige korst. Voor mijn jongste dochtertje ben ik misschien een gezondheidsfreak, maar ik ben geen kok. Dirk is de chef-kok bij ons thuis, al kook ik de laatste jaren steeds vaker. Ik gebruikte al zo veel mogelijk verse ingrediënten, maar mijn creativiteit hield meestal op bij een maaltijd van aardappels, groente en vlees of een pan macaroni.

Na mijn buikoperatie kreeg ik meer interesse in koken. Hoewel ik geen kwaadaardige tumor bleek te hebben, heb ik wel bij mijn leven stilgestaan en wil ik sommigen dingen veranderen. Zo wil ik niet meer haasten. Voorheen zag ik koken als een tijdrovende, huishoudelijke taak. Nu zie ik het als iets waardevols voor mezelf en mijn gezin. Ik maakte voor het eerst een pompoensoepje klaar. Dirk vond het te kruidig. Toch durfde ik het aan om meer recepten uit te proberen. Weg met die faalangst, waar ik tijdens het koken last van had.
‘Je kookt de laatste tijd best lekker’, zei Dirk kort geleden. Maar toen de kip een keer te droog was, vertelde Dirk mij dat ook.

‘Dat vind ik zielig voor mama’, zei Adriana, hoewel ze zelf soms een ongezouten ‘Gadverdamme!’ laat horen. Hoe sneu ik me ook voelde, ik zorg er nu voor dat kip lekker mals wordt. Het lijkt me ook leuk om vaker vegetarische maaltijden klaar te maken. Een uitdaging voor 2018. Op tweede kerstdag waren Dirk en ik met drie van onze kinderen thuis. Adriana en ik maakten Kerstmannetjes van aardbeien, slagroom en chocolade decoratiestiften. De hapjes werden prachtig. Later ging ik een beetje gespannen terug naar de keuken voor het kerstmaal. Dirk schoot me te hulp. Hij maakte bijna alles klaar. Alleen de bereiding van de salade bleef voor over.

Ik hoef me voor 2018 niet voor te nemen om af te vallen. Na mijn operatie heb ik te veel gewicht verloren. Misschien heeft de diëtiste, waar ik naartoe moet, nog een kooktip. De witlofschotel kan uit de combimagnetron. In 2018 kopen we een nieuwe oven. Ik heb de smaak van het koken te pakken gekregen. Toch hoop ik dat Dirk thuis de chef-kok blijft.

Ik wens iedereen een gelukkig, liefdevol en smaakvol 2018 toe!


Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 6 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!