Placeholder

Stefanie: ‘Magische sinterkaascadeautjes’

Adriana gelooft niet meer in Sinterklaas. Best stoer, maar ook een beetje jammer dat het kleine er bij haar nu echt af is.

Adriana gelooft niet meer in Sinterklaas. Best stoer, maar ook een beetje jammer dat het kleine er bij haar nu echt af is.

Natuurlijk krijgt ze op 5 december cadeautjes en ze mag van te voren haar schoen zetten. Dat blijft spannend, want je weet nooit wat erin zal zitten. Hoewel… heel slim weet Adriana daar toch zeggenschap over te krijgen. Ik loop met mijn dochtertje door de winkel op zoek naar tekenspullen, toiletartikelen en een knuffeldiertje.

Aktie Schoenmaatje

‘Die puntenslijper is ook leuk’ zegt Adriana. Ze helpt goed mee zonder te vragen: ‘Mag ik ook één?’. Adriana weet dat alles voor Aktie Schoenmaatje is. Voor het vierde jaar vult ze rond de Sinterklaastijd een schoenendoos met spullen voor een kind uit een ontwikkelingsland. Daarmee wil ik mijn dochter ervan bewust maken dat niet alle kinderen op de wereld zoveel bezitten als zij.

Verrassingsballetjes

Adriana is heel flink, totdat we bij een rek vol balletjes komen. Het zijn verrassingsballetje waar zachte beestjes in moeten zitten. Adriana pakt één vast en tuurt door de minuscule gaatjes die erin zitten. ‘Volgens mij zit er een blauwe in’, zegt ze. Dit soort mysterieuze balletjes hebben een enorme aantrekkingskracht op mijn dochtertje. Balletjesautomaten kan ze ook nooit zonder zeuren voorbij lopen. Daar zwicht ik nog maar zelden voor, maar hier ziet Adriana toch een kans.

Eentje dan

Ze kan zich niet meer groot houden en vraagt: ‘Mag ik één?’
‘Nee, het is bijna Sinterklaas, dan krijg je genoeg speelgoed’, zeg ik. ‘Voor in mijn schoen?’ vraagt mijn dochtertje liefjes. Nu de schoencadeautjes niet meer van Sinterklaas komen, kan ze het rechtstreeks aan mij vragen. ‘Nee, dan weet je al wat je krijgt.’
‘Maar ik weet niet welke erin zit’, zegt Adriana. Ach, het is beter dan snoepgoed, verdedig ik mezelf als Adriana weer eens wint.

Schoen zetten

Voordat we de schoenendoos vullen, versiert Adriana hem vol overgave. ’s Avonds zingt ze sinterklaasliedjes bij haar lege schoen die ze voor de schouw heeft gezet. Midden in de nacht roept Adriana mij. ‘Zullen we naar beneden?’
‘We moeten nog even slapen’, zeg ik. Om half zeven is Adriana echt niet meer te houden. Ik sluip samen met haar naar beneden. Het is heerlijk om te zien dat mijn grote meid – die niet meer in Sinterklaas gelooft – de magie rondom een verrassingsballetje zo intens beleeft, als alleen een kind dat kan.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar!