Placeholder

Stefanie: ‘Leren om jezelf te mogen zijn’

Als jullie mijn blog lezen, is het waarschijnlijk niet meer zo warm, maar nu is het voor oktober nog steeds uitzonderlijk mooi weer. Toch is het zo vroeg in de morgen nog fris.

Als jullie mijn blog lezen, is het waarschijnlijk niet meer zo warm, maar nu is het voor oktober nog steeds uitzonderlijk mooi weer. Toch is het zo vroeg in de morgen nog fris.

´Denk je dat Sanne ook een legging onder haar korte broek aan heeft?’ vraagt Adriana. Mijn dochtertje heeft een leuk, kort spijkertuinbroekje aan met een zwarte legging eronder. Adriana en Sanne zijn onafscheidelijke vriendinnetjes. Mooi dat op jonge leeftijd al een echte vriendschap kan ontstaan. Toch blijven het twee individuen.
‘Als het straks warmer wordt, kun je de legging onder je korte broek uit doen,’ zeg ik. ´Je hoeft niet te doen wat Sanne doet, maar wat je zelf wilt.´

Geen zwakte
Ik zeg er eerlijkheidshalve achteraan, dat ik mij ook heus wel eens iets van een ander aantrek. Dat doe ik af en toe uit onzekerheid of zwakte. Dan kom ik niet sterk over, maar het is wel menselijk en soms toch positief. Een ander kan je leren om je mening te nuanceren. Het is niet alleen maar zoals jij het ziet. Als je dat kunt toegeven, ben je juist niet zwak. Zo is de cirkel van zwak naar sterk weer rond.

Ook een legging
Eenmaal op de fiets, is de temperatuur toch al best aangenaam. Wanneer we bij de oppas zijn, fluistert Adriana in mijn oor: ‘Ik wil de legging er niet onder aan.’ Warm of niet, er is geen tijd meer om de legging uit te doen. Maar Adriana is standvastig. Ik kijk wanhopig om mijn heen. Een ander meisje, dat bij de oppas klaar zit om naar school gebracht te worden, draagt een schattig roze rokje. Daar heeft ze ook een legging onder aan.
‘Kijk, Mila heeft ook een legging aan,’ zeg ik.

Aangeleerd?
Nog voordat Adriana zich omdraait om naar het meisje te kijken, besef ik dat ik een stomme fout heb gemaakt. Om te zorgen dat Adriana haar legging aanhoudt, vergelijk ik haar met een ander kind. Thuis had ik juist tegen Adriana gezegd, dat ze niet iets hoeft te doen, omdat haar vriendinnetje het doet.
Bepaalt een moeder door haar eigen zwakte al vroeg of een kind zich iets van een ander zal aantrekken? Of zit het gewoon wel of niet in de genen? Ik hoop het laatste. Al vrees ik dat het een combi van beiden is. Acht, volgens mij heeft mijn dochtertje meer power in haar genen dan ik, want zij kan ook heerlijk eigengereid zijn.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar!