Placeholder

Petra: ‘We komen in de fase dat we voor onze ouders moeten zorgen’

Rokjesdag! Dit weekend was het zover. Mijn benen en wintervoeten waren gerestaureerd en klaar voor de zon. Het korte rokje kan niet meer, dus met een lange rok en slippers installeerde ik me in de ligstoel.

Rokjesdag! Dit weekend was het zover. Mijn benen en wintervoeten waren gerestaureerd en klaar voor de zon. Het korte rokje kan niet meer, dus met een lange rok en slippers installeerde ik me in de ligstoel.

In die warme lentezon werd ik overvallen door een soort herfstdepressie. Deze week overleed de moeder van een goede vriendin. Haar leven was de laatste tijd niet fijn meer en iedereen beseft dat het zo beter is. Dat maakt het verdriet echter niet minder. Want het is en blijft een groot verlies.

Nieuwe fase
Door dat verdriet besef ik dat mijn generatie in de herfst van het leven zit. Dat klinkt zwaar en zo voelt het ook. We komen in de fase dat we voor onze ouders moeten zorgen en afscheid van ze moeten nemen. De grote stoere vaders en moeders zitten in de winter van hun leven en veranderen in kleine winterkoning en -koninginnetjes.

Genieten van elkaar 
De herfst van je leven is verwarrend en druk want je rol als kind wordt ineens heel anders en dan ben je ook nog partner, zus, vriendin en collega en nog veel meer. Ik vind de herfst altijd al het minst leuke seizoen, maar ik kan het niet helaas overslaan. Ik maak er het beste van door extra veel kaarsjes aan te steken en te genieten van mijn gezin. Dat is ook de oplossing voor deze herfstfase in het leven. Heel veel van elkaar genieten, mooie dingen beleven en heel veel herinneringen maken.

Bewust zijn 
Uiteraard doe je dat je hele leven, maar in de lente en zomer van je leven sta je er toch anders in. Alles is nog mogelijk en je leeft nog wat luchtiger en onbezonnen. Je maakt mooie dingen mee, zonder je daar altijd van bewust te zijn. Dat is misschien het positieve van deze herfstperiode. Je geniet bewuster en intenser van mooie momenten.

Vier het leven 
Dat alles overdacht ik in mijn ligstoel terwijl ik mijn gezicht insmeerde met zonnebrand. Ineens was ik mezelf zat. Weg met die lange rok en sombere gedachten! Ik heb mijn korte rok en hoge hakken aangetrokken en heb een paar keer langs een terras geflaneerd om daar vervolgens tot laat in de avond te blijven zitten. Ik zit dan misschien wel in de herfst van mijn leven, je moet het wel blijven vieren. En rokjesdag moet je al helemaal vieren, in welke fase van je leven je ook zit!

Over Petra

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.