Placeholder

Petra: ‘Op vakantie is het tijd voor evaluatie’

De zomervakantie is vaak een evaluatievakantie. Een soort Oud en Nieuw. Na de vakantie komt er een nieuwe fase, een nieuw jaar. Helemaal als je kinderen hebt.

De zomervakantie is vaak een evaluatievakantie. Een soort Oud en Nieuw. Na de vakantie komt er een nieuwe fase, een nieuw jaar. Helemaal als je kinderen hebt.

De kinderen beginnen aan een nieuw schooljaar op de basisschool, de middelbare school of misschien wel een studie in een andere stad. Nieuwe spannende momenten om de hele vakantie bij stil te staan.

Evaluatievakantie
Ouders zien dan vaak alle beren op de weg terwijl de kinderen er vol spanning naar uitkijken. Eindelijk alleen op de fiets naar de andere kant van de stad of studeren aan de andere kant van Nederland of zelfs aan de andere kant van de wereld. Die kinderen kunnen niet wachten terwijl de ouders weemoedig maar extra genieten omdat ze beseffen dat het zomaar eens de laatste familievakantie kan zijn. Dat hoort allemaal bij het loslaten. Sommige kunnen moeilijkloslaten. Ik ben ook een zo’n type.

Blogs zijn mijn kindjes
Sterker nog, ik kan zelfs mijn blogs niet loslaten. Dat zijn ook een beetje mijn kindjes. Ik heb zelfs een lichte spanning als een blog online komt. Daarom neem ik deze vakantie mijn eerste jaar als blogger zeker mee in mijn evaluatie. Bloggen is namelijk super om te doen, maar het blijft lastig dat sommige blogs anders geïnterpreteerd worden. Het komt voor dat mensen gepikeerd reageren en dat is nooit mijn bedoeling. Soms wil ik een beetje prikkelen en een spiegel voorhouden. En dát is misschien wel het probleem. In die spiegel zie je soms iets wat je liever niet wil zien. Máár dat is dan weer mijn interpretatie.

Eerlijk in de spiegel kijken…
…is en blijft nu eenmaal lastig. Net zoals loslaten. Twee onderwerpen die vaak samenkomen in de vakantie. Dan kom je tot rust en ga je nadenken. Over jezelf, je relatie, je kinderen, je familie en je werk. Je kijkt heel eerlijk in die spiegel en beseft dat je sommige dingen moet loslaten. Vaak leveren dat mooie inspirerende gesprekken op. Soms ook nare gesprekken want het blijkt dat de meeste scheidingsmeldingen na de vakantie komen.

Inspirerende warme gesprekken
Dat risico wil ik echter niet lopen dus schrijf ik voor de zekerheid mijn evaluatiemomenten maar op. Dit keer niet in blogvorm, maar gewoon in mijn eigen dagboek zodat niemand het verkeerd kan interpreteren. Ik wil alleen maar mooie inspirerende warme gesprekken voeren en genieten van iedereen en alles. Ook ga ik alles loslaten en kijk alleen in de spiegel om te zien of ik al bruin ben.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.