Placeholder

Petra: ‘Mijn moeder overleefde dankzij stamceldonatie’

Vorige week deden de ouders van Oscar opnieuw een noodoproep, hopend op een geschikte stamceldonor. Ik hoop met deze blog mensen over te halen om ook donor te worden.

Vorige week deden de ouders van Oscar opnieuw een noodoproep, hopend op een geschikte stamceldonor. Ik hoop met deze blog mensen over te halen om ook donor te worden.

In 2016 vertelde de moeder van Oscar het verhaal al in Vriendin, maar nog steeds is er geen match gevonden.

Doorslaggevend verhaal
Ik wil met mijn verhaal het ‘Britt Dekker effect’ creëren. De vader van Britt overleed onlangs door een noodlottig ongeval. Bij De Wereld Draait Door vertelde ze hoe haar vader met zijn organen zes levens heeft gered. Het emotionele en open verhaal heeft veel invloed gehad op de donorwet. Volgens sommigen is haar verhaal doorslaggevend geweest.

Geschikte stamceldonor
Net als Britt vertel ik je graag mijn persoonlijke verhaal. Bij mijn moeder werd chronische lymfatische leukemie geconstateerd en de eerste jaren werd dit onderdrukt met chemokuren. Ze leefde van de ene kuur naar de andere. Dat ging jaren goed tot twaalf jaar geleden.

De leukemie was niet meer te stoppen en het zou misgaan. We moesten met spoed op zoek naar een stamceldonor. Gelukkig heeft mijn moeder een broer en een zus die zich meteen aanmeldden als donor.

Na een grondig onderzoek bleek haar zus de perfecte match te zijn. Samen gingen ze het traject in. Het was heftig en spannend, omdat je nooit weet wat de donorcellen gaan doen. Gelukkig vonden de cellen hun plek en is het resultaat geweldig. Mijn moeder is genezen!

Dankjewel!
Mijn moeder heeft dankzij haar zus een tweede kans gekregen. Ieder jaar vieren we haar ‘wedergeboorte’. Wij kunnen mijn tante nooit genoeg bedanken. Dat wil ze ook helemaal niet. Toch zeg ik het hier gewoon nog een keer: dankjewel!

Knuffelen 
Zonder haar zus was mijn moeder er nu niet meer geweest. Daar moet ik soms aan denken als ik mijn moeder met mijn dochter zie knuffelen. Als het anders was gelopen, hadden ze dat nooit kunnen doen. Gelukkig is het goed afgelopen en zijn oma en kleindochter twee dikke vriendinnen die heel wat af knuffelen. Ik koester dat, maar besef heel goed dat het een wonder is.

Meld je ook aan! 
Ik hoop voor Oscar ook op een wonder. Ik hoop dat er heel snel een donor gevonden wordt en hij ook een tweede kans krijgt. Misschien geeft mijn verhaal jou de doorslag om stamceldonor te worden. Ik zit dan wel niet zoals Britt bij DWDD maar ik blog wél voor Vriendin. Dat moet toch ook genoeg effect hebben.

Lees ook: Marjolein: ‘Ik heb mijn leven te danken aan mijn zus’

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.