Placeholder

Petra: ‘Door die hashtag kreeg ik opeens vreemde volgers…’

Van brave blogger veranderde ik in een stoute vrouw. Dit gebeurde op social media zonder dat ik mij daar bewust van was.

Van brave blogger veranderde ik in een stoute vrouw. Dit gebeurde op social media zonder dat ik mij daar bewust van was. Gelukkig kon ik het makkelijk terugdraaien, maar ik besefte maar weer eens hoe woorden verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.

Twittertutje
Iedere week deel ik mijn blogs op social media. Vorige week ging mijn blog over feliciteren en ik citeerde daar het gedicht van Annie MG Schmidt; ik ben lekker stout. Op Facebook werd de blog goed gelezen, maar op Twitter was het extreem goed. In eerste instantie was ik een naïef twittertutje en dacht ik dat veel mensen zich in de blog herkende. Totdat ik ook veel rare vreemde volgers kreeg, toen werd het mij duidelijk.

#Hashtag
Ik had namelijk bij de blog een hashtag naar het gedicht van Annie gemaakt; #ikbenlekkerstout. Daardoor raakte er een heel andere doelgroep geïnteresseerd in mijn blog. Die dachten bij ‘stout’ aan iets héél anders dan handjes geven. De verkeerde woordkeuze zorgde ervoor dat ik ineens in een heel ander circuit terecht kwam. Gelukkig was het nu slechts een tekst maar zoiets kan ook gebeuren met een onschuldige foto of filmpje.

‘Het maakt niet uit of je jong of oud bent, je bent kwetsbaar op social media’

Fout filmpje
Foto’s en filmpjes gaan niet makkelijk van internet af en helaas zijn er gestoorde mensen die daar rare dingen mee doen. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van dit gevaar. Die maken soms pikante foto’s en filmpjes en delen dat met een goede vriend of vriendin. Als ze dan ruzie krijgen worden die openbaar gemaakt en massaal gedeeld. De ellende is dan niet te overzien. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jongeren, want iedereen kent waarschijnlijk het verhaal wel van het pikante filmpje van de ietwat oudere zangeres. Wie het filmpje en het verhaal niet kent… hou dat vooral zo. Het komt er in ieder geval op neer dat zowel jong als oud kwetsbaar is op social media.

Oud fotorolletje
Digitale foto’s zijn leuk en makkelijk, maar worden ook snel gedeeld en soms is dat niet gewenst. Misschien moeten we maar terug naar het ouderwetse fotorolletje. Delen wordt dan lastiger én het is veel spannender. Ik vond het vroeger reuze spannend als ik na de vakantie mijn fotorolletje liet ontwikkelen. Na twee weken had ik echt geen idee meer wat daar op stond. Vooral tijdens de vakanties met vriendinnen werden er hilarische foto’s gemaakt. Ik ben dan ook héél blij dat die foto’s nu niet op social media rondzwerven, maar gewoon in de oude vertrouwde fotoalbums zitten. Daardoor blijf ik een blije brave blogger.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.