Placeholder

Stefanie: ontroerende voorstelling

Stefanie ziet haar dochter schitteren in een theatervoorstelling. Ze barst uit elkaar van trots.

Stefanie ziet haar dochter schitteren in een theatervoorstelling. Ze barst bijna uit elkaar van trots.

Mata Hari werd in 1876 geboren in Leeuwarden en stierf in 1917 voor het vuurpeloton in Parijs. Er waren grote contrasten in haar leven: arm, rijk, Parijs, Bali, moeder, exotische danseres en een vermeend spionne in de Eerste Wereldoorlog, lees ik in het programmaboekje, voordat de theatervoorstelling begint.

Herkenbare thema’s
Schoonheid, liefde, kracht, doorzettingsvermogen, vooroordelen, uitsluiting en onrecht. Dit zijn thema’s uit het leven van Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari in werkelijkheid heette. ‘Thema’s die herkenbaar zijn voor iedereen’, lees ik. Dat geldt ook voor de toneelspelers. Misschien hebben mensen vooroordelen over deze personen met buitengewone talenten. ‘Flabbergasted zullen ze zijn’, zegt de projectleider van de organisatie. Zij ondersteunt deze mensen bij het leiden van hun leven, omdat zij bijvoorbeeld door een lichte beperking hulp nodig hebben.

Ster op het podium
Doorzettingsvermogen heeft mijn dochter die meespeelt zeker. Ze is vast zenuwachtig. Dat ben ik ook. Hoe zal ze het doen? Zal mijn andere adoptiekind, dat ik lange tijd niet gezien heb, achter mij in de zaal zitten? Ik hoorde over haar komst. Een altvioliste en een cellist beginnen te spelen. Het doek gaat open. ‘Faith,’ fluistert Adriana, als haar zus op het podium verschijnt, prachtig uitgedost als de jeugdige Margaretha. Het is een geweldige, professionele voorstelling met een mooi verhaal, zang, dans, vreugde en verdriet. De regisseur speelt mee en geeft er een humoristisch draai aan. ‘Zou Faith ons zien?’ denk ik. Volgens mij hebben we oogcontact. Maar ze raakt niet uit haar rol, of toch? Ze stijgt er bovenuit!

Grote stappen gemaakt
Ontroerd knipper ik met mijn ogen. Onze dochter kwam twintig jaar geleden als een verwaarloosd wezentje bij ons. Tot ruim na haar vierde verjaardag praatte ze niet. Haar stapjes waren stram en onzeker. Nu klinkt haar stem door een grote zaal en danst ze soepel op het podium. Hopelijk geeft deze rol haar zelfvertrouwen een boost.

Liefdevol leven
Ik krijg kippenvel van Faiths toneelspel, voel warmte van mijn jongste dochtertje tegen mijn arm en verkramping in mijn rug, omdat mijn mooie adoptiedochter, die haar eigen weg is gegaan, daar wellicht tegenaan kijkt. De thema’s uit dit toneelstuk passen inderdaad bij iedereen. Al kies ik niet voor uitsluiting, onrecht en vooroordelen, maar voor een liefdevol leven voor iedereen. Dat is een levenspad. Ik ben er nog niet, maar daarvoor gebruik ik de thema’s kracht en doorzettingsvermogen.

Na afloop klap ik alsof mijn leven er vanaf hangt. Even ontladen, om daarna helemaal hersteld in de foyer te verschijnen.

OVER STEFANIE

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!