Placeholder

Petra: ‘Als je kind plezier heeft, heb jij dat ook’

Hockeybond KNHB heeft deze week clubs opgeroepen te stoppen met selectiewedstrijden bij jonge kinderen. Dit zou bij kinderen tot 12 jaar leiden tot stress.

Hockeybond KNHB heeft deze week clubs opgeroepen te stoppen met selectiewedstrijden bij jonge kinderen. Dit zou bij kinderen tot 12 jaar leiden tot stress.

Ook reageren ouders vaak boos als een kind niet in het hoogste team mag spelen. Het is allebei te gek voor woorden, zowel de stress als de boze ouders. Ik ben benieuwd of dit verbod ook echt werkelijkheid gaat worden en of er nog meer sporten volgen.

Bevroren ouders
Ik ben een hockeymoeder en het maakt mij helemaal niet uit in welk team mijn dochter speelt. Ik vind het vooral belangrijk dat ze iedere week met plezier naar hockey gaat. Jonge kinderen spelen namelijk op zaterdag altijd héél vroeg een wedstrijd en als er dan tegenzin of zelfs stress is, worden dat hele lange en zware dagen. Bij warme dagen is vroeg opstaan geen straf, maar bij kou en regen draai ik me toch liever nog een keer om. Maar met thermo ondergoed en bontlaarzen aan sta ik gewoon iedere week te juichen. En het cliché is waar: als je kind plezier heeft, heb jij dat ook. Daardoor vergeet je de kou en het vroeg opstaan. Mede daarom moet het spelplezier voorop staan, want anders houden de bevroren ouders (en kinderen) het niet vol.

Ouderselectie

Als de selectie stopt, is er uiteraard nog wel een teamindeling nodig. Dus lijkt het mij een goed idee om dit op basis van de ouders te doen. Alle ouders mogen ‘voorkeursouders’ opgeven waarmee ze een heel seizoen mee langs de lijn willen staan. Persoonlijk heb ik wel een paar voorkeuren. Als eerste moet er een regelmoeder zijn die zonder discussie de ouders indeelt. Als hockeyouder moet je namelijk naast vroeg opstaan ook iedere week een dienst draaien; een rijdienst, fruitdienst, bardienst en fluitdienst. Als tweede moet er een creatieve moeder bij zijn die ieder toernooi en feestje een spectaculair outfit voor het hele team maakt.

Een ander cliché
Vervolgens wordt het team opgevuld met gezellige koffiemoeders en uiteraard horen daar ook leuke hockeyvaders bij en dan het liefst níet met een rode broek. Maar dat is een kwestie van smaak. Volgens mij wordt met deze teamindeling het probleem van de boze ouders wel opgelost. Dan moeten we alleen nog hopen dat de kinderen zonder stress en vooral met veel plezier samen spelen. Anders hoor je voortaan een heel ander cliché: ‘Ach, als mijn ouders het maar gezellig hebben, dan heb ik ook een leuk hockeyseizoen’.

OVER PETRA

Relatie met: Fred (54)
Kinderen: Julia (8) en ‘cadeaudochters’ Demi (22) en Nikki (17)

We leerden Petra vorig jaar kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.