Persoonlijke verhalen

Bertie (43): ‘Ik denk al na over een romantisch huwelijksaanzoek’

Als Bertie (43) iets heeft geleerd van haar deelname aan Boer zoekt vrouw, is het dat ze moet luisteren naar haar gevoel. Bij kandidaat Rosita wist ze meteen: zij is het. Toch duurde het nog meer dan twee jaar voor ze een relatie kregen.“Maar nu zij hier woont, valt alles op z’n plek.”

De boerderij van Bertie Steur – ofwel boerin Bertie, die landelijk bekend werd doordat ze twee jaar geleden meedeed aan het televisieprogramma Boer zoekt vrouw – staat vlak bij het centrum van het Zeeuwse dorp Renesse. Ik had de boerderij natuurlijk al eens gezien op televisie, maar hij ziet er in het echt anders uit dan in mijn herinnering. Als ik aanbel, doet er niemand open. Zit ik verkeerd? Nee hoor, als ik Bertie bel, komt ze van achter het huis aanlopen. O ja: op het platteland komt iedereen achterom. 

Je leek je inderdaad nogal eens ongemakkelijk te voelen met al die vrouwen in huis. Waarom deed je eigenlijk mee met Boer zoekt vrouw?
“Na mijn scheiding wilde ik graag weer een relatie. Ik zat al op datingsite Lexa en was veel op stap geweest. Maar zodra vrouwen hoorden dat ik boer ben en uit Zeeland kom, haakten ze meestal af. Óf het gesprek ging over hun tuin, omdat ze dachten dat ik daar dan vast alles over wist. Ik heb best wat rare ervaringen gehad. Sommige vrouwen waren aan het multidaten: die waren bezig met een vergelijkend warenonderzoek, volgens mij. 
 

'Maar zodra vrouwen hoorden dat ik boer ben en uit Zeeland kom, haakten ze meestal af.'
 

En dan was er nog die vrouw die persé bij mij thuis wilde afspreken, maar eenmaal hier vertelde dat ze ook met iemand anders aan het daten was, en dat dat al best serieus was. Wat doe je dan hier, vroeg ik me af. Als dat soort dingen de mores zijn op datingsites, is dat niks voor mij, concludeerde ik. Een vriendin van mij kwam met het idee van Boer zoekt vrouw. Ik dacht: ach, ik kan me altijd opgeven. Als ik er een slecht gevoel bij heb, trek ik me gewoon terug. 

Je hield aan Boer zoekt vrouw een relatie over met Esther. Maar je woont nu samen met Rosita, die je ook kent via het programma…
“Ja! Boer zoekt vrouw begon pas echt met de speeddates, en daar zat Rosita bij. Zij was het meteen helemaal voor mij, maar het liep anders.” 

Wat gebeurde er?
“Voordat ik alle brieven kreeg van Yvon, had Roos contact gekregen met een andere vrouw. Omdat dat nog niet zo serieus was, kwam ze een weekje later wel naar de speeddates. Daar bleek dat ze mij leuk vond. En ik haar dus ook! Maar Roos voelde zich niet happy tussen al die vrouwen, die druk aan het bewijzen waren dat ze toch echt de leukste waren. Ze vroeg zich af of ze wel wilde meewerken met Boer zoekt vrouw en besloot er alsnog mee te stoppen. Ze heeft het me later uitgelegd, en ik snapte haar wel. Haar relatie met die andere vrouw werd intussen serieuzer. En ik eindigde dus met Esther.” 

Niet elke Boer zoekt vrouw-deelnemer komt later nog in de publiciteit. Maar jou zagen we snel weer terug, in Expeditie Robinson.
“Nou, er zat wel een jaar tussen, hoor. Daar werd ik voor benaderd en de opnames waren in een periode dat ik makkelijk weg kon van de boerderij. Het leek me qua kijkcijfers niet zo’n heftig programma als Boer zoekt vrouw, en ik durfde de uitdaging wel aan om aan de andere kant van de wereld voor mezelf te zorgen. Ik weet van mezelf dat ik niet heel slap ben en niet twee linkerhanden heb. Maar dat ik op afvallerseiland terecht zou komen en het einde zou halen, had ik niet voorzien.” 

Lees het hele interview met Bertie Steur in Vriendin 41.

Reageer op dit artikel

Instagram