Persoonlijke verhalen

Bang voor de tandarts? Raadpleeg een angsttandarts

Maar liefst 40 procent van de volwassenen is bang voor een tandartsbezoek. Angst voor de tandarts is daarmee een van de grootste angststoornissen onder Nederlanders. Angsttandartsen zijn daar de oplossing voor. Wij vertellen graag meer over dit onderwerp.

Hulp
Zit de angst te diep? Laat je dan door je huisarts of tandarts verwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Hier werken speciaal opgeleide tandartsen en psychologen met elkaar samen en wordt er alles aan gedaan om de angst voor jou dragelijker te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de behandeling onder narcose te laten uitvoeren. Wanneer er veel aan je gebit moet gebeuren, is dat vaak een uitkomst. Informeer bij je zorgverzekeraar of de behandelingen worden vergoed. Meer info en adressen vind je op de website van het Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkundige
www.cobijt.nl of www.vbtgg.nl.

Jong geleerd, oud gedaan…

Zo voorkom je dat je kind bang voor de tandarts wordt:

  • Laat je kind al vroeg wennen aan de tandarts door hem vanaf zijn tweede mee te nemen als je zelf op controle gaat.
  • Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn. Als je dat lastig vindt, dan kan je kind beter met je partner of een andere volwassene naar de tandarts gaan.
  • Bereid je kind voor, leg uit wat hem te wachten staat.
  • Blijf erbij tijdens een controle of behandeling. Een enkele keer kan een tandarts juist beter contact met een kind krijgen wanneer de ouders niet in de ruimte aanwezig zijn. 

Maak van het tandartsbezoek iets leuks. Ga na het bezoek samen iets leuks doen of geef een klein cadeautje. 

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram