Persoonlijke verhalen

Antoinette Hersenberg: ‘Ik wil altijd de onderste steen boven krijgen’

Na zestien jaar Opgelicht?! stort Antoinette Hersenberg (51) zich vanaf deze week op Zorg.nu: een nieuw tv-programma over nieuwe onderzoeksmethoden én medische missers. Echt iets voor haar: “Ik bijt me vast in dingen, heb een lange adem en laat niet snel los. De aard van het beestje zeg, maar.”

‘Ik ben ervan overtuigd dat we samen de zorg beter kunnen maken’

Antoinette kennen we natuurlijk als het gezicht van Radar en Opgelicht?! Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat ze na zestien jaar met Opgelicht?! stopt. Collega Jaap Jongbloed neemt het stokje van haar over. Gelukkig, zo zegt ze zelf, bij hem is ’t programma in goede handen. Maar wie denkt dat Antoinette intussen thuis duimendraait, heeft het mis. Vanaf 4 oktober presenteert ze een nieuw medisch tv-programma: Zorg.nu.

Wat kunnen we verwachten?
“Het is een journalistiek-medisch programma. Ik ben journalist, dus als er iets mis is, licht ik de tegel op om te kijken wat eronder zit. Ik bijt me vast in dingen, heb een lange adem en laat niet snel los. De aard van het beestje, zeg maar. In Zorg.nu is ruimte voor medische missers, maar ook mensen die zelf in de zorg werken, vertellen hun verhaal. Over de systemen, structuren, protocollen en barrières waar ze tegenaan lopen bijvoorbeeld. Daarnaast informeren we over actuele medische ontwikkelingen, belichten we hoopvolle innovaties en onderzoeks- methoden, en laten we zien wat dat voor mensen in de praktijk betekent.”

Tipje van de sluier…?
“We gaan het hebben over immuun- therapie ter bestrijding van kanker. Die therapie leek jarenlang nauwelijks van de grond te komen. Maar nu zijn er hoopvolle resultaten te melden.We praten met patiënten die al waren opgegeven en door de therapie weer levensperspectief hebben. We leggen uit wat de behandeling inhoudt, hoe het werkt in je lichaam. Ik ben niet bang om informatie te geven. Heb lak aan allerlei tv-wetmatigheden over wat wel en niet werkt als het om programma’s maken gaat. Neem van mij aan: mensen hebben behoefte aan informatie. Natuurlijk moet je het wel laagdrempelig houden en aantrekkelijk brengen.”

Wat wil je bereiken?
“Uiteindelijk willen we een platform bieden aan patiënten en vooral ook aan zorgmedewerkers. Naast het tv-programma is er een website in de lucht, www.zorg.nu, met nieuws, informatie, tips en een forum waar patiënten en zorgmedewerkers met elkaar in gesprek kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen de zorg beter kunnen maken.”

Lees het gehele interview met Antoinette in Vriendin 38.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram