Persoonlijke verhalen

Anne-Floor: ‘Het leek me leuk om voor mezelf te beginnen’

Anne-Floor (35) wilde iets nieuws met haar carrière, maar wat? En toen kwam het idee voor een geurkaars met een gedichtje.

“Het leek me heel leuk om voor mezelf beginnen en ik dacht: fuck it, ik doe het gewoon.”

Anne-Floor: “Drie jaar geleden ging ik met een paar vriendinnen op vakantie naar Thailand. Een vriend had daar de vrouw van zijn dromen ontmoet, en ik was uitgenodigd op hun huwelijk. Voor mij kon de timing van die vakantie niet beter zijn. Ik werkte als personal assistent bij een uitgeverij, maar mijn baan stond op de tocht. De situatie was niet nijpend, maar ik wist dat ik daar niet eeuwig kon blijven. Ik had al een beetje nagedacht over wat ik zou willen. Het leek me heel leuk om voor mezelf te beginnen. Maar wat ik dan precies wilde, daar kwam ik niet uit.”

Gevoel van verbondenheid
“De bruiloft in Thailand was prachtig, met een ritueel met monniken die het huwelijk inzegenden. ’s Avonds was het feest. Omdat het ook Oud en Nieuw was, liet iedereen een wenslampion de lucht in. Bij dat ritueel sta je stil bij het hier en nu, blik je terug op het afgelopen jaar. Zelf liet ik ook een lampion op. Ik dacht aan mijn familie, en dan vooral aan mijn zusje, die een burn-out had. Ik hoopte vurig dat ze snel beter zou worden. De sfeer op die Thaise heuvel, met al die lichtjes van de lampionnen met kaarsjes in de verte was heel mooi en sereen. Ik zag aan de mensen om me heen dat ze ook in gedachten bij hun geliefden waren. Achteraf hoorde ik van iemand dat haar moeder niet lang daarvoor was overleden, en dat ze aan haar dacht.

Kaarsen maken
Een andere jongen zat met zijn arm om zijn vriendin heen. Een paar dagen daarna vroeg hij haar ten huwelijk. Dat moment op die heuvel gaf iedereen zo’n gevoel van verbondenheid. Het voelde zo mooi dat het licht en de warmte van al die wenslampionnen voor zo’n moment kon zorgen. Toen ik thuiskwam van mijn vakantie in Thailand, wist ik nog steeds niet wat ik wilde doen. Tot mijn vriend een cadeau voor me kocht. Omdat ik had verteld dat ik graag meer met mijn handen wilde doen, gaf hij me een boek over kaarsen maken. Door de combinatie van dat boek met het moment op die Thaise heuvel kwam ik op een idee. Ik wilde geurkaarsen maken die symbool staan voor een bepaald moment in je leven, en dat moment vertalen in een gedichtje.

Verhalen erachter
“Steeds meer mensen ontdekken mijn kaarsen. Soms ontdek ik via social media het verhaal achter de reden dat mensen een bepaalde kaars hadden besteld. Op Instagram zag ik mijn kaars Moments of fuck it terug op een kampeertafeltje bij een klif, met een camper en een ondergaande zon op de achtergrond. Die mensen wilden altijd al graag reizen, en hadden het nu gedaan. Van dat soort verhalen word ik gelukkig.”

Meer lezen
Wat is er veel gebeurd dit jaar! BN’ers en minder bekende Nederlanders vertellen over hun jaar in Vriendin 51. Lees hier de hele week hun verhalen. 

Reageer op dit artikel

Instagram