Anna-Alicia doorbreekt het eenzaamheidstaboe onder jongeren

Anna-Alicia doorbreekt het eenzaamheidstaboe onder jongeren

Anna-Alicia (29), bekend van het tv-programma So you think you can dance, helpt jongeren die zich geregeld eenzaam voelen. Een gevoel dat ze zelf goed kent. “Ik vind het belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar wordt. Het is namelijk niets om je voor te schamen.”

Anna-Alicia (29), bekend van het tv-programma So you think you can dance, helpt jongeren die zich geregeld eenzaam voelen. Een gevoel dat ze zelf goed kent. “Ik vind het belangrijk dat dit onderwerp bespreekbaar wordt.
Het is namelijk niets om je voor te schamen.”

Anna-Alicia is knap, bekend van televisie en ze danst de sterren van de hemel. Alle ingrediënten voor een glansrijk leven. Toch voelt ze zich weleens eenzaam. Hè, jij eenzaam? zullen mensen waarschijnlijk denken. “Ten onrechte”, zegt Anna-Alicia. “Dat ik bekend ben, wil niet zeggen dat ik me nooit alleen voel.” Al snapt ze wel dat ze dat op het eerste gezicht misschien niet uitstraalt. “Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met niet populair of niet leuk genoeg zijn, of geen vrienden hebben. Juist daarom ligt er een taboe op. Jongeren geven niet graag toe dat ze zich alleen voelen.” Zelf kent Anna-Alicia al sinds haar jeugd gevoelens van eenzaamheid. “Het loopt als een rode draad door mijn leven."

De top bereiken
Later, toen Anna-Alicia naar de middelbare school en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ging, kreeg ze op een andere manier met eenzaamheid te maken.
“Ik combineerde het vwo met een dans- vakopleiding. Ik had er alles voor over om ver te komen in ballet en professioneel danser 
e worden, maar ik moest ook offers brengen. Als je de top wilt bereiken, is het ieder voor zich. Mijn vriendinnetjes waren tegelijkertijd mijn concurrenten. We hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en waren daar heel gedreven in. Je kon geen rekening houden met elkaar. Dat bracht wel met zich mee dat ik me tijdens audities erg alleen kon voelen. Ik moest het daar zélf doen, niemand die me kon helpen. Afwijzing en kritiek verwerkte ik alleen."

Dappere meiden
Dat Anna-Alicia een bekende Nederlander werd, meedeed aan televisieprogramma’s als So you think you can dance en Expeditie Robinson en presentatrice bij MTV werd, zorgde er niet voor dat ze zich minder eenzaam ging voelen. “Veel contacten in de televisiewereld zijn oppervlakkig en vluchtig. Iedereen leeft snel, waardoor je niet gauw de diepte in gaat. Met José, mijn manager en coach, was dat anders. Zij werd een goede vriendin van me. We merkten dat we veel gemeen hadden en openlijk met elkaar konden praten over eenzaamheid. Ik vertelde haar over de berichtjes die ik van jongeren kreeg via social media.

Meisjes mailden me over hun problemen, over dat ze niet lekker in hun vel zaten of zich onzeker voelden over hun uiterlijk. Ze vroegen mij om advies en beschouwden mij als voorbeeld. Blijkbaar konden ze daar thuis of met vrienden niet over praten. Ik antwoordde dan dat ik ook niet altijd maar die vrolijke, spontane, stoere meid ben en me net als zij soms een- zaam en somber voel. José deed veel vrijwilligerswerk met jongeren en zo ontstond het idee om het Our life project! te starten. Het is een vlog-project waarin we jongeren van 18 tot 25 jaar in filmpjes laten vertellen over eenzaamheid.

Lees het hele interview met Anna-Alicia in Vriendin 23. 

Benieuwd naar het vlog project? Neem een kijkje op www.ourlifeproject.nl 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.