Persoonlijke verhalen

André van Duin: ‘Het succes is heel goed voor mijn ego’

Van jong tot oud, heel Holland houdt van André van Duin. Hij is net 71 jaar geworden en nog steeds lekker aan het werk. “Maar ik vind het ook heerlijk om thuis te zitten en een beetje te rommelen. Ik verveel me nooit.”

Ben je zelf beetje een bakker?
“Nee, o nee! Mijn man Martin is dat wel een beetje, maar ik? Nee. Eigenlijk ben ik helemaal niet geschikt voor Heel Holland bakt, want ik ben ook al geen zoetekauw. Maar met verjaardagen lust ik wel een gebakje, hoor.”

Heel Holland bakt en Het geheime dagboek van Hendrik Groen halen topkijkcijfers. Hoe voelt het om nog steeds tot de besten te behoren?
“Het is geweldig om in die lijstjes bovenaan te staan. Ik heb altijd succes gehad met mijn programma’s, maar dat het dan nu weer gebeurt, in overtreffende trap, is geweldig. Maar het komt niet door mij, ik zit er alleen maar in. Heel Holland bakt scoort en ik mag meedoen.”

Wat doet dat met je ego?
“Nou, het is in ieder geval heel goed voor mijn ego. Je telt toch mee, hè? Als je ouder wordt, wordt je mening over het algemeen minder belangrijk gevonden. Je moet dan de mazzel hebben dat je wat te doen hebt, dat je een reden hebt om op te staan. Elke dag staat er wel iemand op de mail die iets met me wil doen. Ik haal de krenten uit de pap, heb geen zin meer om ingewikkeld te doen, om naar het buitenland te reizen. Gekke dingen hebben we wel gehad. Ach, en tegenwoordig hoef ik ook niet zo gek meer te doen, want mensen vinden me toch al leuk.”

Waarom ben je destijds naar Amsterdam verhuisd?
“Toen ik als zestienjarige begon, had ik een oud telefoonboek van Amsterdam waar iedereen die bekend was in stond: Wim Sonneveld, Johnny Kraaijkamp, echt iedereen. Ze hadden nog geen geheime nummers en er stond ook bij waar ze woonden. Daar kun je ze zien lopen, fantaseerde ik. Zelf kwam ik uit Rotterdam en was nooit verder geweest dan Hoek van Holland, dus Amsterdam was mijn obsessie. Als het me lukt om artiest te worden, ga ik naar Amsterdam besloot ik. Maar mijn toenmalige partner vond Amsterdam een beetje een enge stad. Na zijn overlijden ben ik hierheen gekomen. Ik woon hier inmiddels 25 jaar en denk niet dat ik ooit nog vertrek, hier gebeurt alles: repetities, vergaderingen, de theaters zijn hier. Het is voor mij een gunstige plek om te wonen.”

‘Netflix? Daar heb ik niet zo veel geduld voor’

Heb je bereikt wat je wilde bereiken toen je als zestienjarige begon?
“Ik wilde mensen laten lachen, komiek worden, en heb het geluk gehad dat ik steeds de goede mensen tegengekomen ben. Maar door Het geheime dagboek van Hendrik Groen ben ik een nieuwe carrière begonnen en heb ik er een heel ander publiek bij gekregen.”

Waar kijk je zelf graag naar? Kijk je eigenlijk nog televisie?
“Ja, ik ben echt van de oude garde hè? Ik heb ook wel een laptop, maar ik kijk televisie, dat vind ik prettig. En tegenwoordig kun je terugkijken wat je gemist hebt. Ik kijk graag naar een beetje gezellige en leuke programma’s, zoals Ik vertrek. Commerciële tv vind ik heel vervelend door alle reclames. Martin kijkt liever Netflix, maar daar heb ik niet zo veel geduld voor. Nou ja, The Crown vond ik prachtig!”

Het hele verhaal van André lees je in Vriendin 11.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Instagram