Placeholder

Ambers favoriete dagmenu

De recepten voor het favoriete dagmenu van Amber Albarda:

De recepten voor het favoriete dagmenu van Amber Albarda:

ONTBIJT 

Courgette pannenkoekjes

Deze Food-IQ verantwoorde pannenkoekjes zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook een perfecte manier om meer groenten aan je voedingspatroon toe te voegen. Als dat geen goed begin van de dag is… Courgettes werken alkalisch in je lijf en bevatten een royale hoeveelheid kalium (goed voor hart en bloedvaten), vitamine A en talloze antioxidanten (je belangrijkste wapen om vrije radicalen mee te bestrijden). Kleintjes in huis? Dan doop je deze groene monsters (de schil van de courgettes maakt ze niet alleen vezelrijk maar ook groen) natuurlijk onmiddellijk om in Shrek-pannenkoeken. Een grote hit!

Ingrediënten

80ml amandelmelk (of melk naar keuze)

250gr rauwe courgettes, grof gesneden

3 scharreleieren

een mespunt zeezout

3 eetlepels ahorn- of dikke, donkere agavesiroop

1 flinke theelepel kaneel

1/4 theelepel piment (all spice)

180gr boekweitbloem

3 theelepels bakpoeder

een beetje olijfolie of boter

Bereiding

Doe de melk, de courgettes, de eieren, het zout, de ahorn- of agavesiroop, kaneel en piment in de blender en blend tot alles een min of meer vloeibaar geheel is. Voeg daarna het bloem en bakpoeder toe en blend tot alles goed gemixt is. Verwarm daarna een beetje boter of olijfolie in een koekenpan en giet circa 60ml beslag per keer in de pan, afhankelijk van hoe groot of dik je je pannenkoeken graag eet. Serveer met een beetje extra ahornsiroop of eet gewoon zo.

Voor 4 personen

LUNCH

Slanke burgers en gezonde frietjes

Burgers en frietjes… bestaat er een betere combinatie? De enige nadelen van deze ultieme fastfoodcombo zijn de gevolgen voor je gezondheid. De hoeveelheid vet en afwezigheid vanvezels en voedingsstoffen maken deze fastfood favorieten nu niet bepaald Food-IQ verantwoord (is het je weleens opgevallen hoeveel vet er vrijkomt als je een gewone hamburger thuis in de pan doet?). Geen nood. Niet iedere hamburger hoeft in het vet te drijven. Deze burger van kalkoengehakt bijvoorbeeld, is een prima bron van eiwitten en een heerlijk mager alternatief. Zeker als je een slager hebt die je ook nog eens uitstekende kwaliteit kan leveren. Paar dit met de pastinaken frietjes en je kunt naar hartenlust schuldvrij zondigen!

Ingrediënten voor de burgers

2 eetlepels olijfolie

1 flinke ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

60gr havervlokken

400gr kalkoengehakt

1 wortel, geraspt*

1 scharrelei, losgeklopt

een klein handjevol verse platte peterselie (grof gehakt)* of een ander kruid naar keuze

zeezout, or roze himalayazout naar smaak

een paar grote bladeren  rauwe witte kool, rode kool of ijsbergsla (net zoveel als je burgers hebt gemaakt) voor de presentatie.

* Ik probeer in ieder gerecht altijd zoveel mogelijk groenten te verwerken. Een geraspte wortel aan je burger toevoegen geeft niet alleen iets extra's maar voegt ook nog eens heel handig de vitaminen K en bèta-caroteen toe. De toegevoegde olijfolie helpt je de vitamine K vervolgens naadloos in je systeem op te nemen. Deze burger wordt steeds gezonder!

* Als je geen fan van peterselie bent werken dunne reepjes rauwe spinazie ook goed in dit gerecht. Maar ga vooral je creativiteit achterna. Ik kan me zo voorstellen dat bieslook het ook goed doet.

Bereiding van de burgers

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuutjes totdat het rauwe eraf is. Dit is een kwestie van smaak: ik houd erg van rauwe uien dus ik fruit ze altijd vrij kort, maar je kunt ook iets langer doorgaan, totdat ze glazig zijn en van kleur beginnen te veranderen. Voeg daarna de knoflook toe, fruit die een minuutje en voeg dan de havervlokken toe. Als jouw havervlokken erg grof en groot zijn kun je ze eerst grof iets kleiner hakken. Bak de havervlokken vervolgens een tweetal minuten bij de rest en doe de inhoud van de pan daarna in een grote kom en laat het afkoelen.

Voeg het kalkoengehakt, de geraspte wortel, de fijngehakte peterselie en het ei aan de afgekoelde mix toe, kruid deze vervolgens door een flinke snuf zeezout toe te voegen. Mix het geheel goed met je handen en maak er een stuk of 6 tot 8 hamburgervormen van. Goed aandrukken. Bestrijk iedere kalkoenburger daarna met een beetje extra olijfolie en leg ze op een grilpan of in de koekenpan en bak ze ongeveer 5-8 minuutjes aan iedere kant gaar. Als ze klaar zijn kun je er naar smaak nog een beetje zout overheen strooien.

Serveer de burgers op de bladeren kool of sla voor een frisse groene look en extra voedingsstoffen. Als je helemaal gezond te werk wilt gaan kun je de burgers ook helemaal in de kool- of slabladeren inwikkelen. De gezonde variant van het hamburgerbroodje, zeg maar.

Gezonde frietjes

Gezonde friet… klinkt als een flinke contradictie nietwaar? Maar dat hoeft het geenszins te zijn. In mijn vorige boek liet ik zien hoe iets boers en onromantisch als een knolselderij in verrukkelijke frietjes omgetoverd kan worden, dit maal is het de beurt aan de pastinaak. Deze 'witte wortel' werkt zuiverend in je lijf en bevat onder andere aardige hoeveelheden vitamine C en E en de mineralen ijzer, foliumzuur en kalium. Doordat je ze niet frituurt maar in de oven laat bakken zijn dit wel degelijk gezonde frietjes. 

Ingrediënten voor de frietjes

4 pastinaken, in de lengte in halve centimeter dikke 'grote lucifers' gesneden

4 theelepels korianderzaadjes

4 theelepels kummelzaadjes

2-3 eetlepels olijfolie

tweemaal een flinke snuf (grof) zeezout

Voor een gezonde dip:

125gr Griekse yoghurt

het sap van 1 citroen

snufje zeezout

Bereiding van de frietjes

Verwarm de oven voor op 200graden en schil de pastinaken en snij ze in frietachtige stengelvormen. Ze mogen niet al te dik worden, want dan worden ze niet goed gaar. Doe daarna de koriander- en kummelzaadjes in een koekenpan en rooster ze op een hoog vuur gedurende een minuut of twee onder constant roeren totdat ze lekker beginnen te ruiken en van kleur beginnen te veranderen. Doe de geroosterde zaadjes daarna in een vijzel en plet ze.

Plaats je gesneden pastinaken vervolgens in een grote kom en giet er een eetlepel of twee olijfolie overheen. Strooi hier vervolgens de geplette zaadjes en een flinke snuf zeezout overheen en mix het geheel goed zodat iedere 'friet' een coating heeft. Wellicht moet je nog een beetje extra olijfolie toevoegen, maar maak het niet te gek want je wil niet dat de 'frieten' gefrituurd worden.

Leg de pastinaken lucifers vervolgens op een ovenplaat en schuif ze in de oven. Laat ze daar

gedurende 20-25 minuten bakken totdat de randjes langzaam goudbruin beginnen te worden. Als ze daarna nog niet 'crispy' en knapperig genoeg naar je zin zijn kun je ze nog een minuut of vijf onder de gril zetten. Pas op dat ze niet verbranden! Strooi er daarna nog wat extra zeezout overheen en ze zijn klaar om geserveerd te worden. 

Om de dipsaus te maken doe je de yoghurt in een kommetje en roer je het citroensap erdoorheen. Voeg een beetje zeezout toe en serveer naast de frietjes.

Variatietip

In plaats van de koriander- en de kummelzaadjes kun je deze frieten ook bereiden met knoflookgranules, of 3 zeer fijn gesneden of geperste knoflooktenen. Samen met het zeezout geeft dat een hele lekkere 'bite'!

DINER

Gevulde pompoen

Pompoenen zijn -naast als herfstdecoratie- supergezond en erg lekker om te eten. Mijn kleintjes zijn dol op de zoete smaak van deze decoratieve groente en het is een bijkomend voordeel dat ze vol met ijzer, vitamine C, B, A, magnesium en andere vitaminen en mineralen zitten. Een win/win situatie dus.

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 kleine flespompoenen, in de lengte doormidden gesneden

2 eetlepels olijfolie

2 rode uien, grof gesneden

4 tenen knoflook, fijngesneden

200gr fetakaas, verkruimeld of in kleine blokjes gesneden

50gr pijnboompitten

1 milde chili, zeer fijn gesneden

een handvol verse muntblaadjes, grof gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200C en verwijder de zaadjes uit de pompoenhelften. Schep daarna met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen tot je nog ongeveer een centimeter vruchtvlees langs iedere rand overhoudt. Snij het verwijderde vruchtvlees grof in stukken en plaats de uitgeholde ponpoenhelften na wat zout, peper en olijfolie eroverheen te hebben gestrooid in de oven en laat ze daar in ongeveer 40 min. Zacht worden. Fruit vervolgens de uien en het verwijderde pompoenvruchtvlees een minuut of 5-7 en voeg daarna de knoflook toe en sauteer dit nog een minuut of 2-3. Schep deze mix vervolgens in de geroosterde pompoenhelften en verdeel hierover de fetablokjes, de pijnboompitten, vlierbessen en chili en rooster dit geheel nog een minuut of 10 in de oven totdat de pijnboomputten mooi goudbruin zijn. Verdeel de gesneden muntblaadjes over de 4 helften en serveer.

Tip

Alhoewel de pompoen van zichzelf redelijk zoet is, kun je met dit gerecht twee kanten op: de hartige kant, zoals in dit recept, of nog een stukje zoeter. Verwissel in dat geval de fetakaas voor geitenkaas en strooi er voor de helften de tweede keer in de oven gaan tezamen met de pijnboompitten en geitenkaas ook een evenredig verdeeld handjevol vlierbessen (cranberries) overheen. De chili kun je dan ook weglaten en vervangen door een beetje versgemalen peper. Een heerlijke smaakbeleving.

TUSSENDOORTJE

Noten energiereep

Deze rauwe snack is een uitstekende vervanging van de suikerbommetjes die fabrikanten onder de noemer 'energiereep' verkopen. Ze zijn erg makkelijk om te maken, ideaal voor onderweg en zeer goed voor je. Ik heb ze standaard in de kast, tas, auto en op kantoor liggen omdat ze op een verantwoorde en lekkere manier de honger stillen als je even niets anders bij de hand hebt.

Ingrediënten

olijfolie om in te vetten

15 g pompoenpitten

6 medjooldadels, ontpit

2 el kokosolie, op kamertemperatuur

90 g gedroogde cranberry’s

20 g pecannoten, zeer grof gehakt

20 g pistachenoten, grof gehakt

Bereiding

Vet een cakeblik van 25 centimeter in met een beetje olijfolie. Bekleed met een stukje op maat geknipt bakpapier. Rooster de pompoenpitten even kort  in een droge koekenpan op laag vuur. Maal de dadels en kokosolie in een keukenmachine tot een dik, kleverig geheel. Voeg de cranberry’s toe en mix tot deze grotendeels zijn opgenomen in het geheel. Het is niet erg als een paar cranberry's heel blijven. Kneed in een grote kom de pecannoten, pistachenoten en geroosterde pompoenpitten door het mengsel. Doe het geheel in de bakvorm en druk het met natte vingers gelijkmatig aan tot een dikte van circa 2 centimeter. Zet het bakblik afgedekt in de koelkast en laat het daar zeker 2 uur staan. Haal het hard geworden deeg uit de bakvorm en snijd in de breedte in 5 repen. Verpak ze een voor een in bakpapier en bewaar ze in de koelkast. Ze blijven hier zeker een dag of 10 goed.

Voor 5 repen (afhankelijk van de grootte)