Persoonlijke verhalen

Al 15 jaar succes voor Janneke en Femque van Blond Amsterdam

Ook Janneke (41) en Femque (41) van Blond Amsterdam hebben een feestje te vieren: hun bekende serviesmerk bestaat vijftien jaar. Janneke: “Binnenkort openen we ons eigen café. Dat past zo goed bij ons: een plek waar je gezellig kunt kletsen en een taartje kunt eten.”

'Het was vriendschap op het eerste gezicht'
 

Als we aankomen bij de winkel van Blond Amsterdam van Janneke en Femque zien we geen vrolijke Blond-serviezen, maar bouwvakkers: de winkel krijgt een make-over. Janneke en Femque zijn uitgeweken naar een koffietentje op de hoek, een iets rustiger plek voor het interview.

Wat leuk dat jullie de winkel laten verbouwen.
Janneke: “Ja! Dat vinden wij zelf ook heel cool. We bestaan nu vijftien jaar en hadden zin om onszelf te belonen. Zo’n nieuwe, frisse winkel geeft ook weer nieuwe energie.”

Wanneer gaat ’ie open? 
Femque: “Deze maand. Tot die tijd zitten we tijdelijk in een pand om de hoek. En als de winkel weer open is, komt in dat andere pand ons nieuwe Blond-café.”
Janneke: “Dat is nog iets waarnaar we heel erg uitkijken. Dat hadden we eigenlijk veel eerder moeten doen. Het past zo goed bij ons om een eigen café te hebben waar je gezellig kunt kletsen en een taartje kunt eten met een kopje koffie erbij. Natuurlijk van en uit ons eigen Blond-servies.”

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?
Janneke: “Via een vriendin. Ze vierde haar verjaardag in het studentenhuis waar Femque woonde. Het gekke was: ik had al heel vaak gehoord dat er een meisje was dat erg op mij leek. Ach, mensen zeggen wel vaker iets, dacht ik. Tot ik Femque tegenkwam in dat studentenhuis. Het klinkt nu misschien kinderachtig, maar ik vond haar kamer prachtig: van de kleur op haar muren tot de tijdschriften die er lagen en de ingelijste plaatjes aan haar muren. Toen we even later aan de praat raakten, bleken we ook nog hetzelfde gevoel voor humor te hebben. Het was echt vriendschap op het eerste gezicht.”
Femque: “We hadden allebei op de kunstacademie in Utrecht gezeten. Gek genoeg kwamen we elkaar daar nooit tegen. Misschien omdat ik een jaar hoger zat dan Janneke.” Janneke: “We deelden dezelfde passie: schilderen. En onze stijl kwam ook nog eens heel erg overeen.”
 

'We deelden dezelfde passie: schilderen. En onze stijl kwam overeen.'
 

Hoe ontdekten jullie dat? 
Femque: “Toen we een keer op het idee kwamen samen een servies te beschilderen, een paar maanden daarna. Dat servies hebben we bewaard, voor als we ooit nog eens een museum beginnen, haha.”
Janneke: “Onze stijl was nog wat rauwer en slordiger toen. Maar je ziet al wel de Blond Amsterdam-stijl terug in dat eerste servies.”

Hadden jullie een gezamenlijk atelier om in te werken?
Femque: “Nee, het eerste halfjaar werkten we gewoon vanuit huis. Maar mijn huisgenoten werkten doordeweeks op kantoor. Dus daar zat ik dan op maandagochtend, in mijn eentje te schilderen. Terwijl ik behoefte had aan gezelligheid,reuring om me heen en iemand die me feedback kon geven.”
Janneke: “Ik wilde ook niet in mijn eentje schilderen. Dus toen we een ruimte konden huren in het centrum van Amsterdam, grepen we die kans met beide handen aan.”

Lees verder in Vriendin 45.

In ons jubilieum nummer geven we een tafel vol Blond Amsterdam servies t.w.v. € 336 weg! Benieuwd naar wat er op deze tafel staat en hoe je precies kunt winnen? Klik dan hier

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

mep

:inlove::inlove: ontzettend leuk servies, ik heb er al heel wat van in huis dus het zou leuk zijn als iemand anders in de prijzen valt

Beantwoorden

Instagram