Placeholder

4 tips van privacydeskundige Merel Koning

In Vriendin 47 vertelt privacydeskundige Merel Koning alles over privacy op het internet. Rare e-mail ontvangen? Of een rekening waarvan je niets af weet? Merel deelt graag 4 tips voor als je het niet vertrouwt.

In Vriendin 47 vertelt privacydeskundige Merel Koning alles over privacy op het internet. Rare e-mail ontvangen? Of een rekening waarvan je niets af weet? Merel deelt graag 4 tips voor als je het niet vertrouwt.

Als je een e-mail van de bank krijgt waarin staat dat je iets moet doen… “Nooit inloggen vanuit een e-mail. Surf altijd zelf via je browser naar de bij jou vertrouwde inlogpagina en controleer of er een slotje in de adresbalk staat. Phishing is letterlijk vissen: de crimineel gooit een wijd net uit en wacht tot iemand hapt. Vroeger lachten we erom, maar de phishingmails worden steeds intelligenter en zijn soms niet meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: bel de bank om navraag te doen. En dan niet naar het nummer dat in de e-mail staat, maar naar het nummer van de bank dat bij jou bekend is. Anders zou je zomaar een crimineel aan de lijn kunnen krijgen die zich voordoet als bankmedewerker.” Kijk ook op fraudehelpdesk.nl/sub-vragen/phishingmails.

Als je een rekening krijgt waar je niets van af weet… “Niet betalen en navraag doen. Wederom: nooit bellen naar het nummer uit de brief. Het kan helpen om het bedrijf of een zin uit de brief te googelen. Soms hebben anderen al ontdekt dat het om fraude gaat.”

Als je gevraagd wordt geld te betalen in ruil voor toegang tot een bepaald document…  “Dat is ransomware, een steeds vaker voorkomend virus dat een deel van je harde schijf ‘gijzelt’ (blokkeert) en losgeld (ransom) vraagt om de boel weer vrij te geven. Betaal nooit en licht de politie en een computerexpert in. Beter dan oplossen is voorkomen. Dat doe je door je virusscanner up-to-date te houden.”

Als er iets online staat over jou wat je niet wilt… “Oude tweets of Facebook-posts kun je handmatig wissen. Bij individuele sites of webwinkels kun je ook je gegevens opvragen en een verzoek doen om die te wissen. Weet je niet precies wat er allemaal online staat? Bij organisatie Bits of Freedom kun je met de Privacy Inzage Machine (pim.bof.nl) in een paar muisklikken de brief opstellen waarmee je inzage in je gegevens vraagt.”

Benieuwd naar het interview met Merel in Vriendin? Lees hier alvast een stukje.