Wow: zoveel invloed heeft kleur op je eetgewoontes

Rode saus, gele pasta en groene groentes. We grijpen vaak makkelijker naar kleurrijk voedsel, het ziet er immers smakelijk uit. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Rode saus, gele pasta en groene groentes. We grijpen vaak makkelijker naar kleurrijk voedsel, omdat het smakelijker uitziet. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Bezorgservice Deliveroo onderzocht samen met de psycholoog Tamara Grande waarom kleur zoveel invloed heeft op onze eetgewoontes.

Dieprood eten

Sta je al te watertanden bij een red velvet cake of een rijpe avocado? Tamara Grande legt uit hoe dat komt: “Mensen hebben een evolutionaire aanleg voor bepaalde kleuren. Dat betekent dat we vertrouwen op onze zintuiglijke vermogens om die voedingsmiddelen te selecteren waarvan het uiterlijk zonder gezondheidsrisico’s kan worden ingenomen. Over het algemeen trekken warme kleuren ons meer aan dan koele kleuren, omdat deze ons doen denken aan bedorven voedsel”. Volgens Grande hebben we een natuurlijke voorkeur voor dieprood eten, want dat associëren we met (aantrekkings)kracht, zoetheid en passie.

Lees ook: Met deze tips blijft je eten langer vers

Bord pasta

Hetzelfde geldt voor de kleur geel. Wie is er nu niet gek op een bord vol pasta? “Geel symboliseert aan de ene kant het een reiniging (vaak geassocieerd met citrus) waarmee we ons willen opfrissen, aan de andere kant brengt het een gevoel van intensiteit en rijkdom”, aldus de psycholoog.

Groen eten

Ben jij ook zo trots als je een salade verkiest boven een pizza? Dat komt volgens Tamara ook door de kleur. “We associëren groen voedsel met de tuin, daarom heeft het connotaties van natuur, frisheid en gezondheid. […] Voor ons is groen voedsel iets waar we trots op zijn als we het consumeren. Een symbool dat we ons niet hebben laten verleiden tot een impulsieve keus voor een ongezonde snack”, legt ze uit.

Lees ook: Gunstige en ongunstige voedselcombinaties