Interessant: dít is waarom Nederlanders toch massaal naar buiten gaan

Dit weekend zagen we dat Nederlanders er – ondanks de strenge maatregelen, zoals 1,5 meter afstand – massaal op uit trokken. Waarom doen we dat eigenlijk?

Gisteren werd er tijdens de persconferentie nogmaals op gehamerd: blijf zoveel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand. Dit weekend leek dat voor veel mensen nog niet te gelden. Nederlanders trokken massaal naar het park, het strand en zelfs de bouwmarkt. Roel Hermans, gedragsonderzoeker aan de Universiteit van Maastricht, legt aan RTL Nieuws uit hoe dit gedrag ontstaat.

Automatisch gedrag

Allereerst gebeurt veel van ons gedrag automatisch en onbewust. We doen dingen, zonder erover na te denken. “Het veranderen van ons gedrag kost dan ook veel tijd en energie. We moeten constant bewust nadenken over wat we anders willen gaan doen en dit zijn we niet gewend. We moeten het stuur overnemen van onze automatische piloot”, legt hij uit. Vanwege de coronacrisis mogen we geen handen meer geven, moeten we regelmatig onze handen wassen, niezen in onze elleboog en houden we 1,5 meter afstand. “Mensen hebben tijd nodig om al die veranderingen goed door te voeren. Tijd die er eigenlijk niet is, omdat het virus zich snel verspreidt”, aldus Hermans. Volgens de gedragsonderzoeker kunnen we elkaar helpen door anderen aan te spreken op hun gedrag en in supermarkten en het openbaar vervoer stickers met instructies te plakken.

Lees ook: Mag je nog wel naar buiten om te sporten of te wandelen?

Lage risicoperceptie

Een andere reden is dat mensen een te lage ‘risicoperceptie’ hebben. Als je het virus niet serieus neemt of denkt dat je zelf niet snel ziek wordt, is er minder motivatie om bepaald gedrag te vertonen. Deze mensen moeten ervan overtuigd worden dat ze hun gedrag moeten aanpassen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. “Ik vind het dan ook goed dat er dit weekend door veel BN’ers en influencers is opgeroepen om meer en vaker thuis te blijven. Zij bereiken een grote en diverse doelgroep, en dat is belangrijk in de strijd tegen het virus”, vindt Hermans.

Lees ook: Hoe om te gaan met angst voor coronavirus?

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images