coronavirus-tilburg

Waarom het er niet op lijkt dat Nederland Italië achterna gaat

De afgelopen tijd gingen er heel wat foto’s en teksten rond op het internet waarin de situatie in Nederland met die in situatie werd vergeleken. Het aantal besmettingen met het coronavirus liep gelijk op, zo werd gesuggereerd.

Toch lijkt het in werkelijkheid anders te zitten.

Vergelijken

 

Om landen met elkaar te kunnen vergelijken, moet de tijdlijn van één land opgeschoven worden. De reden hiervoor is dat de uitbraak van het coronavirus overal op een andere datum begint.

Waarom er in bovenstaande foto – die rondging op social media – gekozen is voor 16 maart in Nederland en 29 februari in Italië lijkt nergens op te zijn gebaseerd. 

Andere startdatum

Wanneer dan ook voor een andere startdatum wordt gekozen, is een heel ander beeld te zien. Als de landen naast elkaar worden gelegd vanaf de dag waarop er voor het eerst een patiënt overleed, lijken de cijfers van Nederland ineens een stuk ‘positiever’.

Aantal doden

In onderstaande grafiek worden een aantal landen vergeleken vanaf de dag dat er voor het eerst iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus. In Nederland was dit 6 maart. Hier is te zien dat de lijn in ons land een stuk langzamer stijgt dan die van Italië: terwijl in ons land na 17 dagen 179 mensen aan het virus waren overleden, lag dit cijfer in Italië destijds op 464.

Daarnaast zijn Nederland en Italië lastig met elkaar te vergelijken. Een reden hiervoor is dat de bevolking in Italië uit veel meer ouderen bestaat: de meest kwetsbare groep. 1 op de 14 Italianen is namelijk ouder dan 80 jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat 1 op de 20.

Ook het aandeel van inwoners met andere aandoeningen – zoals diabetes of hartaandoeningen – kan per land verschillen.

En in Italië wonen families vaker samen, waardoor er meer contact is tussen hen. Ook dit kan meespelen in de snelle verspreiding van de ziekte.

Lastig

Toch blijft het moeilijk om te concluderen of Nederland het goed doet in de strijd tegen het virus. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat het twee weken kan duren voor een besmet persoon daadwerkelijk ziek wordt.

Daarnaast zijn het aantal besmettingen per land ook niet veelzeggend. Dit komt omdat sommige landen veel meer mensen worden getest, waardoor de cijfers hier automatisch hoger liggen. Ook gaat elk land anders om met de situatie.

Bron: RTL Nieuws, AD

Schermafbeelding 2020 03 23 Om 13.57.02 3
Schermafbeelding 2020 03 23 Om 13.57.02 3