Nieuwtjes

Vader overleden Ira (19) pleit voor betere zorg anorexia patiënten

Gisteravond was Mahdi Adel Nikkhooy, vader van de overleden Ira, te gast bij Jinek. Hij wilde praten over de gezondheidszorg rondom anorexia patiënten.

Aanleiding van het gesprek was de veelbesproken nieuwe film 'To the bone', waarin een jonge vrouw vecht tegen haar eetstoornis. 

Gebrek aan betrokkenheid 
Mahdi wil het niet te veel over de film hebben. Hij denkt dat het nobel is dat deze film is gemaakt en brengt liever de ziekte zelf onder de aandacht. Hij vraagt zich namelijk af waarom voor een bepaalde groep patiënten geen enkele behandeling in Nederland helpt. Nog steeds te veel vrouwen genezen niet van de ziekte of overlijden zelfs. Zoals Ira. Haar vader vertelt betrokkenheid te missen in behandelingen. Het is in Nederland normaal om afstand te houden van patiënten, maar hij gelooft bij deze ziekte juist in een persoonlijke aanpak. Hij vraagt zich daarom af of de huidige behandelingen in Nederland voldoen. 

Persoonlijke aanpak
Ook model Marina van Dansik komt aan het woord. Zij was 16 jaar anorexia patiënt en praatte gisteravond mee over dit grote probleem. Ze is het eens met Mahdi. In een gespecialiseerd centrum in Portugal wordt juist betrokkenheid getoond naar jongens en meisjes met anorexia. Volgens Mahdi en Marina is het belangrijk dat ze horen dat ze geliefd zijn en dat alles goedkomt. 

To the bone 
De hoofrolspeelster in de film, Lily Collins, heeft zelf ook een eetstoornis gehad en viel voor de film wel 15 kilo af. Een groot risico dus. De anorexia-film 'To the bone' zorgde eerder al voor veel ophef. Het zou de ziekte verheerlijken en aantrekkelijk maken.

Bekijk de uitzending hier terug. 

Reageer op dit artikel

Instagram