Nieuwtjes

Nederlanders mogen naam verzinnen voor deze planeet

Dat is eens wat anders dan een kindernaam verzinnen: Nederlanders mogen een naam bedenken voor een planeet die wij ‘cadeau’ kregen van de Internationale Astronomische Unie (IAU).

905 lichtjaren

Ter ere van het honderdjarige bestaan van de IAU kreeg Nederland een ster en een planeet die eromheen draait. De planeet en ster bevinden zich op 905 lichtjaren afstand van de aarde in het sterrenbeeld Andromeda. De ster heeft nu nog de naam HAT-P-6 en de planeet heet HAT-P-6 b. Volgens de Nederlandse Onderschool voor Astronomie (NOVA) kan dat beter. Daarom hebben ze een wedstrijd opgezet voor het bedenken van een nieuwe naam.

Lees ook: Deze kamerplanten koop je vanaf vandaag voor een prikkie bij Aldi

Een paar regels

Er zijn wel een paar regels: zo moeten de naam van de ster en de planeet bij elkaar passen. Daarnaast mogen de namen niet commercieel of beledigend zijn en zijn verzonnen namen ook niet toegestaan. De planeet en ster mogen wel vernoemd worden noemen naar mensen, maar alleen als ze voor 1919 zijn overleden. Deskundigen kiezen uiteindelijk vijf namen en in oktober kan het publiek de definitieve namen bepalen.

Denk jij de perfecte namen te hebben? Stemmen voor de eerste ronde kan tot 30 september via deze website.

Reageer op dit artikel