Ook met déze klachten kun je volgens Britse artsen beter binnenblijven

Koorts, hoesten en kortademigheid zijn de meestvoorkomende symptomen van Covid-19. Toch kunnen mensen die hun reuk en smaak verloren zijn ook beter thuisblijven.

Reuk- en smaakverlies

Volgens Britse artsen hebben sommige mensen geen symptomen van het coronavirus, maar zijn ze wel hun reuk en smaak verloren. Zij kunnen namelijk besmet zijn met het virus en nietsvermoedend anderen besmetten. The New York Times schrijft dat een moeder met het coronavirus de poepluier van haar baby niet meer rook. En dat koks de smaak van knoflook niet meer proefden. Ook waren er patiënten die de penetrante lucht van de kattenbak niet meer roken.

Zeven dagen in quarantaine

Volgens Britse keel-, neus- en oorartsen worden deze klachten wereldwijd gemeld. Ondanks dat er nog geen grondig onderzoek naar gedaan is, roepen de artsen toch op om minimaal zeven dagen in quarantaine te gaan. Ze waarschuwen medisch personeel om beschermende kleding te dragen wanneer ze last hebben van deze klachten. De verschijnselen werden ook in Wuhan en Italië gezien. “Als je vraagt naar de gezondheid van hun partner dan zegt de patiënt dat ze gezond zijn, maar wel hun smaak en reuk kwijt zijn”, vertelt dokter Marco Metro uit Brescia, Italië. In Zuid-Korea, waar op grote schaal getest werd, had 30 procent van de 2000 positief geteste personen last van reukverlies.

Lees ook: Zo weet je het verschil tussen een verkoudheid, corona en griep

Reactie van RIVM

Het RIVM is op de hoogte van het onderzoek naar uitval van reuk en smaak. “We houden alle literatuur bij die daarover naar buiten komt, maar we moeten wel alles wegen voordat we het als advies overnemen”, zeggen ze. Ze adviseren om de klacht te melden bij de huisarts, maar dat nog niet in de richtlijnen van de symptomen voor Covid-19 staat. “We sluiten niet uit dat het in de toekomst verandert. Het moet eerst beoordeeld worden, want je kan niet elk onderzoek zomaar overnemen”, aldus het RIVM.

Lees ook: Het coronavirus en diabetes: dit moet je weten

Bron: RTL Nieuws