Kinderrechtenorganisatie wil vaccin tegen de mazelen verplichten

Kinderrechtenorganisatie KidsRight wil een vaccin tegen de mazelen verplicht stellen, omdat de vaccinatiegraad in Nederland niet omhoog gaat.

Kinderrechtenorganisatie KidsRight wil een vaccin tegen de mazelen verplicht stellen, omdat de vaccinatiegraad in Nederland niet omhoog gaat.

De vaccinatiegraad in Nederland is nu 92,9%, terwijl deze boven de 95% moet zijn. Deze grens wordt aangehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Nederland bevindt zich voor het vierde jaar onder deze vaccinatiegraad en daarom vindt kinderrechtenorganisatie KidsRight dat vaccinatieplicht ingevoerd moet worden.

Voorlichting heeft niet geholpen

Voordat KidsRight tot deze conclusie kwam, is er vanuit de overheid ingezet op uitgebreide voorlichting. Ondanks dat is de vaccinatiegraad niet omhoog gegaan. Marc Dullaert, voorzitter van KidsRight en voormalig kinderombudsman, ziet daarom verplicht vaccinatie tegen de mazelen als onontkoombaar.

10 plekken gedaald op het gebied van gezondheid

Gisteren bracht KidsRight in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam de jaarlijkse KidsRight Index uit. Deze Index rangschikt landen op het naleven van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Nederland staat net als vorig jaar op plek zes, maar op het thema ‘gezondheid’ daalt Nederland wel tien plekken. Deze daling hangt samen met de lage vaccinatiegraad.

Lees ook: Petra: ‘Wat moet ik toch met die vaccinaties?’

Kun je ouders dwingen hun kinderen te vaccineren?

Al lange tijd maken veel mensen groot bezwaar tegen verplichte vaccinaties. Deze bezwaren hangen samen met diverse overtuigingen en daarom begrijpt Marc Dullaert de reacties heel goed, maar tegen Volkskrant zegt hij dat het waarschijnlijk niet anders kan. Voorlichting heeft namelijk niet geholpen en de situatie voor jonge kinderen kan door de lage vaccinatiegraad gevaarlijk worden.

Andere deskundigen zijn juist bang dat deze maatregel nog meer wantrouw tegenover vaccinaties oproept. Dullaert blijft ondanks dit bij zijn standpunt: omdat al het andere niet heeft gewerkt, zijn er andere stappen als deze nodig.

Verplichting is nog niet concreet

Een verplichting is er natuurlijk niet zomaar. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) worden de resultaten van een actieplan nog afgewacht. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne meldde eerder dit jaar dat de bekende daling wel is gestopt. Als de daling toch doorzet en de situatie te gevaarlijk wordt, moeten er inderdaad aan andere maatregelen worden gedacht.

Lees ook: Tweede Kamerlid Vera Bergkamp over geslachtsregistratie ‘X’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen