Nieuwtjes

Help, mijn kind gaat helemaal alleen naar een nieuwe klas!

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent soms dat je dochter of zoon in een geheel nieuwe klas terechtkomt. De klassen worden opnieuw ingedeeld of je kind gaat naar de middelbare school. Spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe erg is het en wat kun jij zelf doen?

Trouw schreef een artikel over deze vragen en liet ontwikkelingspsycholoog Berna Güroglu en basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel advies geven. 

Vriendschap
Güroglu heeft veel onderzoek gedaan naar vriendschappen onder kinderen en daar kwam uit dat ze essentieel zijn voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van het kind. Zo leren kinderen rekening houden met anderen en om te gaan met ruzies. Ook bleek dat de meeste vriendschappen door ouders worden gestuurd. Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze samen kunnen spelen. Pas rond de elf, twaalf jaar wordt de band gebouwd op overeenkomende interesses.

Wil je met je kind praten over vriendschap? Dramatiseer het dan niet. Kinderen gaan namelijk snel mee in jouw emoties. Het is al goed als ze over hun gevoelens kunnen praten.

Lees ook ► Carolien: 'Mijn dochter heeft helemaal geen vriendinnen' 

Nieuwe vrienden
Basisschoolleerkracht Nathalie van Thiel zegt dat scholen met veel zaken rekening moeten houden als het gaat om de klassenindeling. Een goede mix van jongens en meisjes en niet te veel leerlingen bij elkaar die gedragsproblemen vertonen. Ze vindt dat kinderen ook moeten leren om nieuwe vrienden te maken. Daarom wisselt zij vaak van klassenopstelling. Zo leren ze omgaan met verschillende klasgenoten. Volgens haar worden kinderen op deze manier socialer.  

Brugklas
Van Thiel zegt ook dat ouders zich niet zoveel zorgen hoeven te maken over de brugklas. Elke leerling start daar namelijk met een nieuwe periode in zijn of haar leven. Tijdens de brugklas zijn er ook veel activiteiten om elkaar te leren kennen. Als je je echt zorgen maakt, praat er dan over met een leerkracht.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

pukes

Mijn dochter ging vorig jaar geheel alleen over naar een nieuwe groep.
Maar zoals kinderen zijn ; de eerste dag beetje wennen, de 2e dag al vriendjes gemaakt.Na een paar dagen alsof ze het jaar ervoor er ook al zat.
Mijn zoon kwam in een samengestelde klas terecht van 5 verschillende klassen : kindjes uit klassen van hoofdgebouw en dependance bij elkaar gestopt, maar dit is de beste samenstelling ooit.
Iedereen gaat goed met elkaar om, niemand is de beste of de slechtste.
Waren er maar vaker klassen overhoop gehaald om zo een mengelmoesje te krijgen waardoor men elkaar opnieuw leert kennen
Het was zowel voor de ouders als voor de kinderen aanpassen, maar wat een geweldig jaar hebben we achter de rug.
Credits uiteraard voor de juf!

Beantwoorden

Instagram