Deze politieke partijen willen Nederlandse gebarentaal als officiële taal

PvdA, D66 en ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel om de Nederlandse gebarentaal officieel te erkennen als taal.

PvdA, D66 en ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel om de Nederlandse gebarentaal officieel te erkennen als taal.

Te vrijblijvend

In Nederland zijn zo’n 30.000 mensen doof of slechthorend. Voor de meesten is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) hun moedertaal. Al meer dan dertig jaar strijden tienduizenden doven en slechthorenden voor erkenning van hun taal. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt het initiatiefwetsvoorstel een stap in de goede richting. “Het is nu allemaal te vrijblijvend. We lopen achter op andere landen. Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom we dit nu niet op een goede manier zouden regelen”, vertelt ze in Nieuwsuur.

Lees ook: Clairy Polak over alzheimer: Mijn man ontkende zijn ziekte langer dan ik

Erkenning

De partijen willen dat gebarentaal zichtbaarder wordt in het straatbeeld en op televisie, bijvoorbeeld door een aangepaste ondertiteling. De ondertiteling is nu moeilijk om te volgen. Voor Eva Westerhoff van dovenorganisatie Dovenschap is de erkenning erg belangrijk. “Je kunt aan mij niet zien dat ik doof ben. Na de erkenning van gebarentaal wordt onze cultuur en identiteit meer zichtbaar voor iedereen”, vertelt ze.

Lees ook: Lotte vond een orgaandonor via social media