Dit moet je weten over Verantwoordingsdag

Het gaat goed met Nederland! Op Prinsjesdag wordt er vooruitgeblikt op het nieuwe jaar, op Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, wordt gekeken wat er van de plannen terecht is gekomen.

Het gaat goed met Nederland! Op Prinsjesdag wordt er vooruitgeblikt op het nieuwe jaar, op Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, wordt gekeken wat er van de plannen terecht is gekomen en hoe de financiën van het land ervoor staan.

Afgelopen woensdag werd er dus teruggeblikt.

De highligts:

Groeiende economie
De economie groeit fors en de overheidsfinanciën staan er in 2017 goed voor. Ook in de Europese Unie (EU) en de rest van de wereld trok de economische groei in 2017 aan. De EU en eurozone kenden een hogere groei dan voorgaande jaren.

Dalende werkeloosheid
De werkloosheid in Nederland daalde tot onder de 5 procent. In 2017 kwamen er 200.00 werkenden bij. Eind 2017 lag de werkloosheid zelfs op het laagste niveau sinds acht jaar. De lonen stegen in 2017 met 1,5 procent.

Krapte op woningmarkt
Als gevolg van de economische groei en de lage rente, kochten meer mensen in 2017 een huis. Daardoor gingen de huizenprijzen fors omhoog. Een huis in Nederland was eind 2017 gemiddeld 8,2 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee stegen de prijzen in het hoogste tempo in vijftien jaar. Vooral in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam is een krapte op de woningmarkt ontstaan.

Buffers aanleggen voor de toekomst
Hoewel het goed gaat met de economie moeten we ons volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra voorbereiden op financieel slechtere tijden. De gevolgen van de Brexit – de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie -en andere internationale ontwikkelingen, zoals de dreiging van een oorlog, zijn moeilijk te voorspellen. Het is daarom goed om buffers op te bouwen voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen