Nieuwtjes

Dit is waarom je je kind beter geen leugentjes om bestwil kunt vertellen

We zullen het allemaal beamen: eerlijkheid duurt het langst. Toch maken veel ouders regelmatig gebruik van een leugentje om bestwil om het gedrag van hun kind bij te sturen. Zoiets lijkt onschuldig, maar is dat het ook?

Onderzoekers van de Nanyang Technological University zochten het uit.

379 jongvolwassenen

Voor de studie werden 379 jongvolwassenen gevraagd of hun ouders al dan niet tegen hun logen toen ze klein waren. Ook werd gevraagd in hoeverre er nu nog tegen hen gelogen werd en hoe makkelijk of moeilijk ze de uitdagingen van het volwassen leven ervoeren.

Uiteindelijk bleken jongvolwassenen tegen wie vaak gelogen werd in hun kindertijd ook meer tegen hun ouders te liegen. Daarnaast bleken ze meer moeite te hebben om psychologische en sociale uitdagingen aan te gaan. Deze groep had vaker last van gedragsproblemen, schuldgevoel en schaamte.

Tegenstrijdige boodschappen

“Een leugentje om bestwil vertellen doen veel ouders alleen al om tijd te besparen wanneer de echte verklaring moeilijk uit te leggen is”, vertelt assistent professor Setoh Peipei, hoofdauteur van de studie. “Dat kan er echter toe leiden dat er tegenstrijdige boodschappen naar het kind gestuurd worden. Zo wordt enerzijds gezegd dat eerlijkheid het belangrijkst is, maar aan de andere kant toont de ouder z’n oneerlijke kant door te liegen.” Volgens Pepei kan dit de vertrouwensband tussen het kind en zijn ouders aantasten en oneerlijkheid bij kinderen bevorderen.

Alternatieven

De onderzoekers adviseren ouders om alternatieven voor het liegen te overwegen. Dit kan door de gevoelens van hun kinderen te erkennen, hen voldoende informatie geven zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en samen problemen op te lossen. Peipei: “Alleen op die manier kan goed gedrag van kinderen worden uitgelokt.”

Lees ook: lezeressen vertellen: ‘Dit was mijn beste smoes’

Bron: Science Daily, HLN

Reageer op dit artikel