Dit is hoe gezond voorgesneden groenten en fruit zijn

Steeds meer mensen kiezen voor voorgesneden groenten en fruit. Handig, want het scheelt je heel wat tijd in de keuken. Maar is deze keuze wel zo gezond?

Steeds meer mensen kiezen voor voorgesneden groenten en fruit. Handig, want het scheelt je heel wat tijd in de keuken. Maar is deze keuze wel zo gezond?

Gesneden champignons, uitjes of ananas. In drie jaar tijd is de omzet van voorgesneden groenten met 12 procent gestegen en het fruit zelfs met 40 procent.

Alleen opwarmen

Ook Sonja de Vries van Heeren Groenten & Fruit, een bedrijf dat gesneden groenten en fruit levert, merkt dat de voorgesneden groenten en fruit steeds populairder worden. “Op dit moment zijn de verse maaltijdpakketten bij consumenten erg in trek. Ook zien we de opkomst van de zogenoemde sous-vide groenten. Dat zijn groenten die we vacuüm verpakken en vervolgens op lage temperatuur garen. Dan hoef je je worteltjes niet meer te schillen en te koken, maar alleen maar op te warmen”, vertelt De Vries aan Editie NL.

Lees ook: 5 praktische tips om gezondere boodschappen in huis te halen

Gezond

Volgens voedingswetenschapper Liesbeth Smit komt deze stijging door het gemak: “Het kost minder tijd, eten blijft langer houdbaar en minder voedsel wordt weggegooid. Daarnaast is het gebruiksvriendelijk en krijgen we meer groenten binnen”. Ondanks dat de groenten en fruit vitamines verliezen, blijft het voedsel volgens Smit toch gezond omdat ze veel vezels en andere voedingsstoffen bevatten.

Bacteriën

Zwangere vrouwen moeten volgens de voedingswetenschapper wel oppassen met voorgesneden groenten en fruit. “Voor hen kán het een risico zijn. Stel dat op één van de messen in de fabriek een bacterie zit, dan kan die bacterie in het zakje komen. De voorgesneden groenten in het zakje zijn langer houdbaar en dus hebben bacteriën de tijd om zich de vermenigvuldigen. Maar die kans is natuurlijk wel klein”, aldus Smit.

Ook interessant: Vakantieplannen? Hier zijn je boodschappen het goedkoopst