Chantal Janzen na uitslag uitstrijkje: ‘Check het af en toe daar beneden’

Na een uitstrijkje zijn er bij Chantal Janzen onrustige cellen ontdekt. Dat laat de presentatrice weten op Instagram.

Na een uitstrijkje zijn er bij Chantal Janzen onrustige cellen ontdekt. Dat laat de presentatrice weten op Instagram.

Gelukkig was ze er op tijd bij, maar de uitslag maakt dat de blondine andere vrouwen attent wil maken op het belang van een uitstrijkje.

‘Onrustige cellen’

Op Instagram schrijft Chantal over het gesprek dat ze een tijd geleden had met de gynaecoloog: “‘Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b, en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn’, zei mijn arts aan de andere kant van de lijn. ‘Aha, en nu?’ vroeg ik, waarna ik vervolgde: ‘Ik heb volgende week première van een musical, dus dit komt effe heel slecht uit.’”

De presentatrice vertelt dat ze andere vrouwen weleens hoort zeggen dat ze zich nooit laten controleren, omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynaecoloog in zo’n stoel te zitten. “Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk. (…) Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag.”

Belang bevolkingsonderzoek

Chantal benadrukt dat door deelname aan onder meer een bevolkingsonderzoek van vijf minuten afwijkende cellen in een heel vroeg stadium kunnen worden gevonden én worden verwijderd. “Zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt. Het nare van deze ziekte is namelijk dat je het voor- stadium niet altijd opmerkt. Sommigen hebben totaal geen last van kwade cellen en als je er niets aan doet, ontwikkelen ze zich in alle rust tot een ziekte waaraan je kunt overlijden.”

‘Check het af en toe daar beneden’

Volgens de presentatrice is het belangrijk om naar je eigen lijf te luisteren, mee te doen aan bevolkingsonderzoeken en erover te praten. “Het is bij jou namelijk helemaal niet vreemder of enger dan bij iemand anders.”

“Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als t om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’”, aldus Chantal. “Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: CHECK HET AF EN TOE DAAR BENEDEN. Noem de poes, oftewel het beestje ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor.”

Bron: Instagram
Foto: Instagram

Lees ook: Loiza Lamers reageert op Nikkie Tutorials: ‘Onwijs dapper’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen