Bruiloft-etiquette: dit is volgens een weddingplanner het beste cadeau

Bruiloft-etiquette: dit is volgens een weddingplanner het beste cadeau

Het trouwseizoen is in volle gang. Natuurlijk hartstikke mooi al dat liefdesgeluk, maar als gast een cadeau uitzoeken is niet altijd even makkelijk. Ga je voor een envelopje of toch een persoonlijk cadeau? Weddingplanner Vivian (35) geeft het antwoord.

Het trouwseizoen is in volle gang. Natuurlijk hartstikke mooi al dat liefdesgeluk, maar als gast een cadeau uitzoeken is niet altijd even makkelijk. Ga je voor een envelopje of toch een persoonlijk cadeau? Weddingplanner Vivian (35) geeft het antwoord.

Wat geef ik cadeau?

Vivian: “In Nederland is het gebruikelijk om een envelopje met geld cadeau te doen. Best saai, maar mensen weten daar vaak een heel creatieve draai aan te geven. Een leuk sinaasappelboompje voor in de tuin bijvoorbeeld. Hang daar wat geld aan en je hebt een échte geldboom! Het geven van geld doen Nederlanders al jaren. Vroeger trouwden mensen op jongere leeftijd, ze woonden vaak nog niet eens samen. Het geld wat je dan kreeg was bedoeld voor de uitzet: voor servies, pannen of handdoeken. Tegenwoordig wordt het geld gebruikt voor de huwelijksreis, een mooi kunstwerk of in sommige gevallen: een goed doel.”

Wat moet een cadeau kosten?

“Als daggast is het minimale bedrag honderd euro. Je moet je bedenken dat het bruidspaar ook veel geld aan jou besteedt. In veel gevallen is het bedrag niet eens kostendekkend. Ben je avondgast? Dan geef je de helft: vijftig euro. Daarnaast spelen andere factoren nog een rol, bijvoorbeeld of je familie bent of dichtbij het bruidspaar staat. Als getuige geef je al gauw tweehonderd euro cadeau. Ben je te gast op een budgetbruiloft dan is honderd euro misschien al te veel. Let ook op met niet-Nederlandse bruiloften, want daar ligt het geldbedrag vaak hoger. Peil dit van te voren goed bij de andere gasten.”

Lees ook: Vind jij dat gasten foto’s mogen maken op een bruiloft?

Wanneer geef ik het cadeau?

“Het cadeau neem je mee naar de bruiloft. Je geeft het gewoonlijk tijdens de receptie of tijdens de borrel na de ceremonie. Bruidsparen nemen het cadeau vaak niet persoonlijk in ontvangst. De meeste bruiloften hebben een speciale cadeautafel of brievenbus. De ceremoniemeester of weddingplanner bergt de cadeaus veilig op.”

Moet ik mij houden aan de cadeaulijst?

“Dat is wel een beetje de ongeschreven regel. Het bruidspaar wenst voor iets specifieks. Maar als je iemand persoonlijk goed kent en echt een uniek cadeau in gedachten hebt, mag je daar vanaf wijken. De lijst is eigenlijk ook bedoeld voor mensen die niet weten wat ze moeten geven.”

Ook interessant: Deze liedjes waren populair op bruiloften in het jaar dat jij trouwde

Wat zijn de trends?

“Tegenwoordig hebben veel bruidsparen naast de uitnodiging een eigen website. Op deze site kan je als gast aangeven of je wel of niet komt, zien wat de dresscode is en een kijkje nemen in de cadeaulijst. Ook is er nog een groep Nederlanders die het raar vinden om cadeaus te vragen. ‘Your presence is our present’, je aanwezigheid is ons cadeau, wordt dan gezegd. Een andere veelvoorkomende trend is het cadeau doen van activiteiten voor de huwelijksreis. Gaan de bruid en bruidegom naar Afrika? Dan geef je bijvoorbeeld een safari cadeau. Je kan als gast zelf bepalen hoeveel je uit wilt geven.”

Vivian ter Huurne is weddingplanner bij het Bruidsmeisje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.