Nieuwtjes

Amsterdam plaatst tijdens evenementen meer toiletten voor vrouwen

Goed nieuws: binnenkort kunnen vrouwen tijdens evenementen makkelijker naar de wc. De gemeente Amsterdam heeft besloten om in de stad meer vrouwentoiletten te plaatsen.

Scheve verhouding

De verhouding tussen mannen- en vrouwentoiletten was nogal scheef. Op Koningsdag stonden er in de stad zo’n 90 damestoiletten, tegenover 103 plaskruizen. Daarmee waren er in totaal 412 plekken voor mannen om naar de wc te gaan. En dat vonden veel vrouwen oneerlijk. In 2015 kreeg de 23-jarige Geerte Piening een boete voor wildplassen. Twee jaar geleden spande ze een rechtszaak aan, omdat het volgens haar gaat om seksisme. “Mannen komen op elke straathoek een plaskrul tegen, maar voor vrouwen is er niks geregeld”, zei ze tegen Vice.

Eindelijk verandering

Naar aanleiding van een vraag van gemeenteraadslid Nicole Temmink heeft de gemeente Amsterdam een besluit genomen. Er komen tijdens evenementen meer toiletten voor vrouwen in de stad. Het doel is om de toiletvoorzieningen te verdubbelen. Om ervoor te zorgen dat de damestoiletten niet omgeduwd worden of omwaaien, worden ze geclusterd geplaatst. En daar is niet overal ruimte voor. Dat is volgens de gemeente de reden dat er nu minder vrouwentoiletten zijn.

Bron: Het Parool

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel