Nieuwtjes

15 procent van de Nederlandse kinderen speelt nooit buiten

15 procent van de Nederlandse kinderen speelt nooit buiten. Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton onder bijna twaalfduizend ouders.

Nooit buiten spelen

Uit het onderzoek komt naar voren dat het vooral gaat om kinderen van hoogopgeleiden in de Randstad. De meeste kinderen die nooit buiten spelen, komen uit Zuid-Holland. In Nederland spelen kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buiten. 58 procent van de ouders geeft aan dat het bij hun kinderen veel minder is. Meer dan de helft van de kinderen die buiten spelen, doen dit in de tuin of op de stoep.

Liever gamen

De reden dat 15 procent van de kinderen nooit buiten speelt, is dat ouders uit de hoogste sociale klassen zelf weinig buiten zijn. Daarnaast laten veel ouders hun kinderen zelf bepalen hoe lang ze naar buiten willen. De helft van de ouders geeft aan dat hun kroost liever gamet of op social media kijkt, maar 78 procent heeft hiervoor regels opgesteld. Het is belangrijk dat kinderen buiten spelen, omdat het goed is voor hun gezondheid, zelfvertrouwen en intellectuele ontwikkeling. Zo motiveer je je kinderen om vaker buiten te spelen.

Bron: RTL Nieuws, NU.nlĀ Foto: Pexels

Reageer op dit artikel